«Літературний портрет» у музеї Карпенка –Карого з Антоніною Корінь: «Мій творчий рік, продовжуй вік!»

Середа, 7 серпня 2019 15:58

Музей Карпенка-Карого у Кропивницькому продовжує успішно реалізовувати проект «Літературний портрет», започаткований до 35 - річчя створення Кіровоградської обласної організації НСПУ.

На зустріч із членом НСПУ Антоніною Корінь, яка цього разу відбулася  під девізом «Мій творчий рік, продовжуй вік!», завітали кропивницькі літератори і митці з обласного центру та області: зокрема, з Добровеличківського, Маловисківського, Кропивницького районів, міста Олександрії, а також видавці, журналісти і члени болгарської, ромської, вірменської та російської общин, майстрині з ТО «Ниточка» і «Єлисаветградський узвіз», театрали і громадські діячі, художники, музиканти, співаки.

У вступному слові ведуча зустрічі – письменниця Валентина Кондратенко-Процун зробила аналіз творчості Антоніни Корінь, ознайомила учасників зустрічі з її доробком у журналістиці,  на радіо і телебаченні. Пані Антоніна - авторка більше двох десятків виданих різножанрових книг для дорослих і дітей: поезій, пісень, публіцистики, перекладів, гумору. Вона є лауреаткою обласної літературної премії імені Євгена Маланюка та краєзнавчої імені Івана Проценка, нагороджена медалями українського козацтва та Національної спілки письменників України, відзначена за переклади слов’янської поезії – з російської, білоруської і болгарської мов.

Завжди активною була і громадська діяльність письменниці:  як члена правління літстудії «Сівач», літоб'єднання «Степ», Кіровоградської спілки письменників, ТО «Парус», громадської ради при міській раді. Десять років Антоніна Корінь керувала першим в обласному центрі  жіночим культурно-просвітницьким товариством «Жменя» і 20 років -  клубом «Євшан». Певний час діяли створені нею клуби творчих пенсіонерів «Женьшень», книголюбів - «Гайдарівець», перекладачів - «Сонях». Письменниця особисто причетна до видань газетних літературних сторінок «Стежина», «Любисток» і «Світлиця», журналів «Степ», «Вежа». Останні півтора року - активний упорядник веселої сторінки «Міжнародно-кропивницький шарварок» у «Первой городской газете».

Невтомна Антоніна Корінь підтримує творчість літніх людей і виводить  у літсвіт молодих,працює науковцем у літмузеї  Карпенка-Карого, де вперше провела фестивалі іронічної  та молодої поезії.

Написані  нею сотні статей і рецензій сприяють розвитку літературного процесу. Поетичне слово Антоніни Корінь звучало  на Чернігівщині, в Одесі, Криму, Вінниці, Запоріжжі, Львові, Закарпатті та Білорусі.

Сьогодні вона у чудовій творчій формі, працює над макетами нових книг, у виданні яких сподівається  на меценатів, таких як Віктор Лисенко, Олександр Антоненко, Веселин Сотиров,Сергій Осадчий та  Тігран Хачатрян. 

Усі новини