«Літературні ювілеї 2018 року» у Кропивницькому

Четвер, 29 листопада 2018 13:52

«Літературні ювілеї 2018 року» - таку назву має проект, започаткований цьогоріч у Кропивницькому літературно-меморіальним музеєм І.К. Карпенка-Карого.

У середу, 27 листопада, відбулася презентація вже  третьої виставки, яка знайомить з ювілярами липня-вересня 2018 року. На ній представлені світлини, книги, газети, документи письменників, спогади про них від відомих людей.

У липні свої ювілеї відсвяткували два відомих письменники-земляки: Павло Малєєв та Петро Куценко.

Уродженець Новомиргорода Павло Малєєв - поет, прозаїк, публіцист. Автор п’яти книг, упорядник літературно-краєзнавчого видання «Перша ластівка. Новомиргородщина. Література рідного краю».

Поет Петро Куценко родом з с. Голикове Олександрівського району. У творчому доробку - сім збірок. Переклав українською поезії Арсенія Тарковського.

Свій 80-й день народження у серпні відзначила поетеса, бард Лариса Кокіна. Вона - член літературного об’єднання «Парус». Авторка понад 30 пісень.

70-річний ювілей відсвяткувала знана на Кіровоградщині поетеса, публіцист, перекладач, громадський діяч, член НСПУ Антоніна Корінь. Життя і творчість уродженки Чернігівщини тісно пов’язані з Кропивницьким. Антоніна Корінь - лауреат краєзнавчої премії імені Івана Проценка та обласної літературної імені Євгена Маланюка.

У серпні виповнилося 65 років від дня народження Олексія Корепанова - письменника, поета редактора і видавця. Працює у жанрі фантастики. Член Міжнародної асоціації письменників-фантастів. Автор романів, повістей, оповідань. У 1992-2007 рр.  - редактор журналу «Порог», з 2008 р. - видавець журналу «Порог АК».

Серед ювілярів вересня 2018 року на виставці представлені Олександр Семененко та Микита  Годованець.   Громадський діяч, адвокат Олександр Семененко народився у Єлисаветграді 120 років тому. Під час другої світової війни емігрував за кордон. У Нью-Йорку видав книгу спогадів «Харків, Харків» (1960 р.), чимало сторінок якої присвятив Єлисаветграду - місту свого дитинства і юності.

Поет-байкар Микита Годованець з’явився на світ 125 років тому у селі Вікнина (нині - Гайворонського району). Автор близько шестисот оригінальних байок. Зазнав сталінських репресій.

Сторічний ювілей відомого у всьому світі педагога, письменника Василь Сухомлинського широко відзначався у вересні. Його педагогічні та літературні праці видані у 5-и томах.

Цьогоріч мало б виповнитися 60 років уродженцю села Водяне Добровеличківського району Сергію Івановичу Шевченку- краєзнавцю, педагогу, автору сотень статей історико-краєзнавчої тематики. Серед його робіт - «Кобзар і Кіровоградщина», «На пограниччі культур: Кіровоградщина - Польща в літературних зв’язках», «Шульгіни: Інгульська сторінка», «В ім’я України: Василь Нікітін», «Вершники на Інгулі» та багато інших. Сергій Шевченко - лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова (1996).

Список ювілярів завершує поетеса, член НСПУ Валентина  Кондратенко-Процун, яка у вересні відсвяткувала 70-річний день народження. Валентина Фоківна народилася в селі Димине Маловисківського району. Нині живе і працює в селі Олексіївка Добровеличківського району. Автор поетичних збірок «Цвіте мій терновий, запізнілий», «Райські яблука у пелені», «Жнива Магдалини». За останню нагороджена обласною літературною премією імені Євгена Маланюка» (2016).

Науковець музею Наталія Мельниченко ознайомила учнів гімназії-інтернату школи мистецтв з експозицією, розповіла їм цікаві факти з життя письменників.

Олена Надутенко - керівник творчого об’єднання «Парус» добрим словом згадала своїх колежанок Ларису Кокіну, Антоніну Корінь та Валентину Кондратенко-Процун.

Прозвучали записи пісень на слова Антоніни  Корінь «Вже в косі сивина» у виконанні народної артистки України Антоніни Червінської та «Зернятко пісні» у виконанні тріо бандуристок під керівництвом Алевтини Чанковської.

Юні душі зворушив вірш Петра Куценка «В дорозі». Він  присвячений матерям, які завжди чекають на зустріч зі своїми дорослими дітьми.

Усі новини