«Лиш таїною рим»: до Всесвітнього дня поезії у музеї Карпенка-Карого відбулася творча зустріч

Середа, 22 березня 2023 14:56

Творча зустріч з поетесою Любов’ю Єременко  «Лиш таїною рим» з нагоди Всесвітнього дня поезії відбулася  у літературно-меморіальному музеї І. К. Карпенка-Карого у вівторок,  21 березня.

Зустріч  розпочалася із привітання поетів з їхнім професійним святом та презентації  виставки, на якій представлений творчий доробок Любові Єременко, висвітлені окремі періоди її життя, участь у різноманітних акціях і заходах. Пані Любов розповіла присутнім про перші кроки у поезії, про те, як народжувалися її збірки, про "секрети" творчої лабораторії. Йшлося  і про вимогливість до себе та відповідальність перед читачем, про нові задуми і плани.

Одна із тем заходу – війна росії проти України. Вірші на цю болючу тему, авторства Любові Єременко, надруковані у колективних збірках «Поезія без укриття» (2022) та «Весна озброєна» (2022), а також у журналі «Золота пектораль». Любов поділилася, як їй писалося минулого року, подякувала бійцям, які зараз захищають нашу незалежність зі зброєю в руках.

На зустрічі прозвучали вірші, написані поетесою у різні роки. Вона також відповіла на запитання учасників заходу та розповіла про своє захоплення квітникарством, доповнивши виступ світлинами.

Подарунком для присутніх стали пісні «Тому що я Україна» та «Минає день, минає ніч» у виконанні доньки Любові Єременко Аріни . 

Своїми думками про творчий доробок поетеси поділилися очільниця Кіровоградської обласної організації НСПУ Надія Гармазій, журналіст, літератор Анатолій Саржевський, очільниця творчого об’єднання «Вітрила» Олена Надутенко, поетеса Тетяна Березняк, колеги Л. Єременко.

Працівники музею подякували Любові за змістовну і цікаву зустріч, побажали нових творчих досягнень під мирним небом і за традицією подарували їй афішу зустрічі.

Довідково:

Любов Єременко – уродженка села Спасове Новгородківського району, почала віршувати ще у шкільні роки, проте не наважувалася нікому показувати свої твори. На здібну дівчину звернула увагу вчителька української мови і літератури, яка надіслала вірш учениці до районної газети «Новгородківські вісті». З її легкої руки твори  Любові почали з’являтися на сторінках цього видання. Окрім того, юна авторка брала  участь у дитячих творчих конкурсах, що їх оголошувала газета, й неодноразово перемагала.

Під час навчання на філологічному факультеті Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка відвідувала місцеві літературні студії "Обрій", "Ліра", брала участь у різних творчих заходах – конкурсах, вечорах поезії. На п’ятому курсі стала авторкою першої книги  "З відблиском сльози" (2004). Збірка була видана за результатами Міжнародного конкурсу молодих літераторів «Гранослов» (2003), переможцем обласного етапу якого, власне, і стала Любов.

Після закінчення навчання частково реалізувала свою мрію про журналістику – працювала кореспондентом у кількох обласних друкованих виданнях, а згодом – у пресслужбі обласної державної адміністрації. Друга збірка поезій "Без претензій" побачила світ 2009-го року – в складі поетичної книги "Тройзілля" у співавторстві з Юлією Гладир та Надією Гармазій. Ще одна збірка "Вростання в асфальт"вийшла в 2020 році. Від попередніх вона відрізняється намаганням філософськи осмислити світ і своє буття в ньому. 

Поетичні твори Любові Єременко друкуються на сторінках місцевих, обласних та всеукраїнських видань.

 

Усі новини