Лариса Костенко: школи Кропивницького готові запропонувати дітям цікавий і змістовний літній відпочинок

Вівторок, 28 травня 2019 13:10

У школах Кропивницького навчальний процес добігає свого кінця. Останні дзвоники в закладах загальної середньої освіти пролунають вже у п’ятницю, 31 травня.

- Цьогоріч закінчення навчального року в школах буде відзначатися без зайвої помпезності,  довгих промов і великої кількості гостей, - відзначила начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко під час прес-конференції сьогодні, 28 травня. – Головними дійовими особами будуть діти, а більшість закладів вже обрали для себе форму проведення свята останнього дзвоника – і це будуть не урочисті лінійки, а різні цікаві квести та тематичні ранки. Учні старанно вчилися протягом року і маємо достатньо високий результат їхньої успішності. 91 учень кропивницьких шкіл претендують на медалі: 76 – золотих і 15 – срібних. Чи справдяться їхні сподівання – продемонструють результати зовнішнього незалежного оцінювання, яке закінчується 13 червня.

Останній дзвоник сповістить про закінчення навчання, але не про кінець навчального року. Вже від 03 червня у школах міста запрацюють 38 дитячих закладів відпочинку з денним перебуванням.

- Педагогічні колективи наших закладів навчилися робити літній відпочинок учнів у стінах школи цікавим за формою і змістовним по суті, - підкреслила Лариса Костенко. – Кожна дитина зможе знайти для себе дозвілля до смаку. Для цього будуть створені профільні літні школи і мовні табори. Важливо, що школярі матимуть можливість обирати найкращий для себе варіант і це не обов’язково в рідній школі. Основними пріоритетами організації відпочинку дітей влітку 2019 року буде організація профільних загонів мовного, економічно-правового, спортивного, театрального, літературного, психологічного, мистецького, краєзнавчо–туристичного, екологічного напрямків, робота центрів естетичного виховання та закладів позашкільної освіти.

Планується, що понад 1000 учнів 1-8 класів поглиблять власні знання з іноземних мов. Для створення мовного середовища буде  залучено    чотирьох  волонтерів Корпусу Миру та 12 добровільних помічників – студентів  Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та викладачів «ENGLISH клуб Мозаїка». Яскравим фіналом роботи мовних таборів стане вже традиційний фестиваль «Всі прапори завітали до нас».

Серед цікавих проектів Лариса Костенко відзначила “GoCamp” на базі НВО № 6 та НВК “Кропивницький  колегіум” для учнів 5-8 класів.

Вихованці середньої та старшої школи зможуть навчитися основам бізнесу, програмування та IT-технологій, робототехніки, культурної дипломатії, розвинути мовні навички, покращити знання з прав дитини тощо. Для цього працюватимуть наступні табори:

  • Літня школа «Бізнес лідерства» - НВО № 19;
  • Літня школа сучасних панянок – НВО №15;
  • Літня літературна школа - гімназія № 9;
  • Літня школа з програмування та IT-технологій – НВО «Науковий ліцей»;
  • Літня школа краєзнавчо-туристичного напрямку - гімназія ім. О.Пушкіна;
  • Літня школа волонтерів – ЗОШ №29;
  • Театральна літня школа – НВО №24, ЗОШ №30;
  • Літня фітнес школа - Гімназія ім. О.Журливої;
  • Літня школа економіко - правових лідерів – НВК №34;
  • Літня школа «Сокіл» - військово-патріотичного напрямку - НВО «ЗОШ-інтернат»;
  • Літня школа парамедиків «Знай! Умій! Врятуй!» – НВК №26, НВО №35;
  • Літня школа робототехніки SmartRobots – НВО «Вікторія-П»;
  • Літня школа «Діти створюють країну» – НВО №25;
  • Літня школа успіху – НВО ім. Шевченка;
  • Літня школа мистецтв - ЗОШ №2, 22, НВО № 20.

Шанувальникам точних наук пропонується взяти участь у «Літній школі» для учнів 8-х класів на базі Кропивницького інженерного коледжу Центральноукраїнського національного технічного університету.

Не забули і про відпочинок для діток з інвалідністю. Влітку 2019 року 35 таких учнів оздоровляться в  інклюзивному літньому таборі «Квітка Семицвітка» на узбережжі Чорного моря в Херсонській області.

- Дозвілля дітей буде заповнене цікавими заходами, - запевнила Лариса Костенко. – Над цим працюватимуть 20  центрів естетичного виховання та 5 позашкільних навчальних закладів. Діти відвідуватимуть Кіровоградський обласний художній музей, Літературно-меморіальний музей І. К. Карпенко-Карого, Меморіальний музей М. Л. Кропивницького, Картинну галерею «Єлисаветград», Музей О. Осьмьоркіна, бібліотеки ім. Бойченко та ім. Т. Шевченко, Кіровоградську обласну філармонію, Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Центр дитячої та юнацької творчості, міську станцію юних техніків, тощо.

Поціновувачів ужиткового мистецтва чекає захоплююча і відповідальна робота.  Вони долучаться до вишивання панно  - портрета Тараса Шевченка та тексту «Заповіту», розпочатого 16 травня на Всесвітній день вишиванки. Діти матимуть можливість також взяти участь у конкурсі малюнків “Україна - очима дітей” та майстер - класах: “Патріотична квітка” та “Крила України”.

Вся необхідна інформація для батьків розміщена на сайті управління освіти Міської ради міста Кропивницького в розділі “Відпочинок влітку 2019”.

Належним чином в управлінні освіти потурбувалися, щоб діти  в літніх таборах не залишалися голодними. Вартість харчування в дитячих закладах відпочинку з денним перебуванням обійдеться в 25 гривень за обід і сніданок, а обід в профільних загонах коштуватиме в межах 15 гривень з дитини.

Діти пільгових категорій харчуватимуться безкоштовно. Для цього у бюджеті передбачили 870 800 гривень.

Загалом, прогнозується, що літнім відпочинком при школах буде охоплено 8000 дітей, з яких 3775 належать до  пільгових категорій:

150 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

950 дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей;

950 дітей, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в антитерористичній операції в східних областях України, є учасниками АТО (ООС – операції об'єднаних сил) на час їх перебування в зоні АТО (ООС), або батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС);

260 дітей з інвалідністю;

80 дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;

8 дітей воїнів-афганців;

90 дітей внутрішньо переміщених осіб.

Тривалість роботи закладів складатиме 14 робочих днів, із 03 по  21 червня.

- Сьогодні завершується  обстеження комісією стану готовності дитячих закладів відпочинку з денним перебуванням при закладах, - звернула увагу Лариса Костенко. -  До їх відкриття будуть проведені всі необхідні лабораторні дослідження та санітарні роботи.

Усі новини