Лариса Костенко: ефективна профорієнтація – запорука мотивованого обрання учнями майбутньої професії

Вівторок, 26 квітня 2022 19:52

Для старшокласників кропивницьких шкіл відкриваються актуальні для вибору подальшої освіти можливості  профорієнтації. На це звернула увагу очільниця управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко сьогодні, 26 квітня.

- Із понеділка для учнів 9 і 11 класів професійно-технічні заклади Кропивницького вже проводять масову профорієнтацію. Акцент робиться на будівельних професіях, які будуть затребувані для відбудови країни після війни. Працівники ПТЗ щодня організовують онлайн зустрічі з майбутніми абітурієнтами, - повідомила Лариса Костенко.

Крім того, з метою підготовки учнів старшої школи до майбутньої діяльності в професійній сфері, для дев’ятикласників нині відбувається вибір профільного навчання у 10-му класі.

- У нинішньому навчальному році в 24 закладах загальної середньої освіти профільним навчанням охоплено 2,5 тисячі учнів за 13 профільними предметами. Найвищі показники мають такі предмети за профілем: українська мова та література і  іноземна мова. У 2022/2023 навчальному році ми плануємо відкрити 51 профільний клас у 17 школах. Навчатимуться у них понад 1300 учнів. Профільні класи відкриватимуться за напрямками: українська мова та література, іноземна мова, математика, економіка, історія України, біологія, фізика, географія, правознавство,  інформатика, «Захист України», технології, фізична культура, - додала Лариса Костенко. - Це надзвичайно важливо, щоб учні мотивовано обирали спеціалізацію у старшій школі, бо таким чином вони програмують свою майбутню професію. Ми постійно моніторимо результати вступних кампаній і, коли бачимо, що з математичного класу вступили до профільного технічного чи педагогічного ВНЗ всього 16% випускників, то можемо говорити про неефективно проведену свого часу профорієнтаційну роботу.

Батьки можуть обрати будь-який профільний клас у будь-якій школі міста відповідно до нахилів своєї дитини. Зареєструватися до 10-го профільного класу можна через мобільний додаток «Освітній навігатор» та на сайті управління освіти Кропивницької міської ради в системі «Реєстрація учнів у 10-ті профільні класи закладів загальної середньої освіти міста Кропивницького» за посиланням.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13