Куценківські читання: у Кропивницькому обговорили питання літературного краєзнавства і національної пам'яті

Четвер, 17 лютого 2022 11:36

Щороку, 15 лютого, у день народження письменника, вченого, педагога з великої літери, громадського діяча Леоніда Васильовича Куценка, який, на жаль, передчасно залишив цей світ, у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого  проходять  літературно-краєзнавчі Куценківські читання, що вже стали трибуною для обміну здобутками та відкриттями у галузі краєзнавства.

Другий рік поспіль, через епідеміологічну ситуацію, Куценківські читання проходили в режимі онлайн  впродовж двох днів, 15 та 16 лютого. 

Тема «Літературне краєзнавство і національна пам’ять» не випадково обрана для цьогорічних ХV читань, адже на 2022 рік припадає 140-річчя українського театру корифеїв, 125-річчя від дня народження Євгена Маланюка, 95-річчя одного з фундаторів літературного краєзнавства нашого краю Миколи Смоленчука.

Участь у заході онлайн і заочно взяли 29 осіб - науковці, музейники, бібліотекарі, педагоги, краєзнавці, літератори, журналісти, учнівська молодь. Вони представляють обласний центр, райони Кіровоградщини, а також Черкащину. Доповідачами були Григорій Клочек, Марина Долгіх, Олег та Богдана Бабенки, Надія Гармазій, Юрій Митрофаненко, Валерій Жванко, Борис Шевченко, Валерій М’ятович, Інна та Сергій Саєнки, Валентина Московчук, Анастасія Назарко, Микола Романюк, Олена Шовенко. У виступах висвітлені основні віхи життя та творчості Євгена Маланюка, Леоніда Куценка, Дмитра Чижевського, Панаса Саксаганського, Юрія Яновського, Тамари Журби, Фотія Мелешка, Петра Косенка, Олександра Кононенка, Георгія Шевченка. Заочно до читань долучилися Андрій Надєждін, Павло Рибалко, Олена Класова, Валентина Ревва, Наталія Михайловська. Вперше свої роботи представили колеги-науковці Кам’янського державного історико-культурного заповідника Галина Таран, Таміла Чупак та Олександр Вєтров. Найближчим часом доповіді будуть оприлюднені на сайті музею.

Цікаві узагальнення зробила директор літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова.

- Виявляється, за 15 років на читаннях відбулися майже чотири сотні виступів. Авангардом заходів є музейники – 29 % учасників, викладачі вишів – 23 %, вчителі – 15%. За географічною ознакою першість належить, звісно ж,  кропивничанам. Серед районів найактивніші були: Олександрійський, Кропивницький, Світловодський, Компаніївський, Новоукраїнський, Долинський  та  Бобринецький. Не пропустив жодних читань провідний науковий співробітник художньо-меморіального музею О. Осмьоркіна,  заслужений художник України Андрій Надєждін.

Учасники краєзнавчого форуму сподіваються, що читання, які названі в честь ім’я Леоніда Куценка, і надалі залучатимуть широке коло дослідників до вивчення і популяризації історико-культурної спадщини краю.

Усі новини