Кропивницькому потрібне відділення для лікування респіраторних хворих: пульмонолог Олександр Рижко

Понеділок, 25 травня 2020 14:21

Надати нормальну кваліфіковану допомогу хворим з ускладненнями коронавірусу у Кропивницькому виявилося практично неможливим.

Це відзначив головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Кіровоградської ОДА за спеціальністю «пульмонологія» Олександр Рижко в інтерв’ю, повідомляє CBN.

- Звісно, я вітаю ініціативу очільника Кропивницького щодо створення спеціалізованого відділення на базі Центральної міської лікарні., - зокрема зазначив він. - Місто потребує такого відділення і його треба створити. Так, це певні проблеми – бо потрібно знайти людей, їх навчити, підготувати. Це одна історія. Друга – необхідна також функціональна діагностика, ендоскопічне обладнання, сучасний рентген, комп’ютерна томографія. Це дороговартісне обладнання, але для того, щоб функціонувало відділення, біля нього потрібні працювати ці служби. Все треба починати практично з нуля. Але якщо є таке бажання, його треба втілювати.

На думку фахівця, епідемія COVID-19 оголила проблему, що назрівала два десятки років після ліквідації спеціалізованих відділень колишніх міських лікарень №1 та №3, що зараз входять до складу ЦМЛ, де надавали допомогу хворим з патологіями дихальних шляхів.

Олександр Рижко нагадав також, що на піку першої хвилі епідемії переважна більшість інфікованих COVID-19, а це близько 350 людей, були зосереджені в Кропивницькому.

- Це пов’язано з міграційними процесами, в основному люди з-за кордону приїхали в Кропивницький, в села - одиниці. Надати нормальну кваліфіковану допомогу цим хворим загальними терапевтами виявилося практично неможливим, - констатував експерт.

Питання перерозподілу коштів за галузевою програмою охорони здоров’я на реконструкцію та закупівлю обладнання для діагностики має розглядатися на засіданні сесії міськради Кропивницького завтра, 26 травня. За попередніми оцінками, сумарна вартість проєкту складає близько 30 мільйонів гривень.

Фото: https://cbn.com.ua

Усі новини