Кропивницький - з бюджетом громади на 2024 рік

Вівторок, 19 грудня 2023 16:38

Вже другій рік українській народ виборює незалежність, суверенітет та територіальну цілісність Української держави в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну і вже другий бюджет ми приймаємо в умовах війни.

Сьогодні, 19 грудня, на вісімнадцятому засіданні дев’ятої сесії міської ради депутати міської ради  одноголосно ухвалили бюджет територіальної громади Кропивницького на 2023 рік.

Доповідаючи про головний кошторис міста, начальниця фінансового управління Любов Бочкова наголосила, що бюджет Кропивницької міської територіальної громади на 2024 рік сформований виходячи з норм Бюджетного та Податкового кодексів України, та особливостей, визначених Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Проєкт бюджету схвалений виконавчим комітетом та погоджений на всіх постійних депутатських комісіях.

- Враховуючи особливості формування місцевих бюджетів на   2024 рік, доходи бюджету Кропивницької міської територіальної громади на 2024 рік розраховано у сумі 3,092 мільярда гривень, - відзначила Любов Бочкова. -  На зменшення прогнозного обсягу доходів вплинуло вилучення у 2024 році з місцевих бюджетів  до державного бюджету «військового» податку на доходи фізичних осіб для зміцнення обороноздатності держави України.

Із загального обсягу доходів, податкові та неподаткові надходження передбачаються у сумі 2, 517 мільярда гривень, питома вага яких у загальній сумі доходів складає 81,4%.

Офіційні трансферти до бюджету Кропивницької міської територіальної громади з державного бюджету передбачені у сумі 575,9 мільйонів гривень, а це - 18,6 %.

За інформацією керівника фінансового управління, основними бюджетоформуючими джерелами доходів бюджету у 2024 році залишаються податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки та збори та акцизний податок.

- Податок на доходи фізичних осіб залишається базовим джерелом наповнення дохідної частини бюджету громади. Питома вага ПДФО в обсязі податкових та неподаткових доходів становить 53,6%. Показники податку на доходи фізичних осіб обраховані без "військового" ПДФО у сумі 1, 349 мільярда гривень, - повідомила Любов Бочкова. - Розрахунок прогнозних надходжень місцевих податків і зборів на 2024 рік здійснено за видами податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу України у сумі 768,9 мільйона гривень.

Сюди включено:

- єдиний податок – другий бюджетоутворюючий податок. Прогнозний обсяг єдиного податку на 2024 рік розраховано у розмірі 463,9 мільйона гривень, з них по юридичних особах – 192,4 мільйона гривень,  фізичних – 271,4 мільйона гривень.

- плата за землю  - розрахована на 2024 рік у сумі 248,1 мільйона гривень із зростанням на 10,8 %.

- податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки - розраховано за ставками податку, затвердженими міською радою, у сумі 55,1 мільйона гривень, до очікуваних надходжень 2023 року зростання на  5,1 %, у тому числі:

Крім місцевих податків і зборів, необхідно відзначити акцизний податок, який займає 10,3 % у структурі податкових та неподаткових надходжень. Прогнозні надходження на 2024 рік розраховані по діючому законодавству у сумі 261,0 мільйона гривень.

Інші надходження – 35,1 млн грн (питома вага 1,3 %) та власні надходження бюджетних установ розраховані по бюджетним запитам головних розпорядників у сумі 102,5 мільйона гривень.

- Видаткова частина бюджету Кропивницької міської територіальної громади відповідає дохідній, - звернула увагу Любов Бочкова. -  Вона обрахована в сумі 3,092 мільярда гривень, в тому числі загальний фонд – 2, 525 мільярда гривень (81,7%), спеціальний – 567,3 мільйона гривень (18,3%).

При обрахунку у проєкті бюджету видатків на оплату праці враховані розміри соціальних стандартів, визначені у статті 8 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

На захищені статті видатків заплановано направити майже 60% обсягу бюджету. На всі інші програми з економічної діяльності та видатки на незахищені статті з утримання бюджетних установ та капітальні видатки планується направити трохи більше 40 % фінансового ресурсу бюджету.

По структурі видатків в розрізі головних розпорядників біля 50 % обсягу видатків займає управління освіти з обсягом бюджетних призначень 1, 529 мільярда гривень (49,4%), за рахунок яких утримується 100 закладів освіти.  На зарплату освітянам прогнозується направити 70 % обсягу ресурсу, на енергоносії – 7,6 %.

Друге місце за обсягом бюджетних призначень посідає головне управління житлово-комунального господарства, якому передбачаються видатки у сумі 441,2 мільйона гривень.

Головному розпоряднику – управлінню транспорту та зв’язку на забезпечення транспортних послуг комунальним транспортом передбачено трохи більше 200,0 мільйонів гривень, або 6,5 %.

В умовах війни одним із ключових пріоритетів діяльності як державної, так і місцевої влади залишається соціальний захист та соціальне забезпечення населення. На цей напрямок заплановано по департаменту соціальної політики 153,5 мільйона гривень, або 5,0 % видатків бюджету.

В умовах військового стану для забезпечення гарантованого рівня медичної допомоги мешканцям Кропивницького, внутрішньо переміщеним особам і військовослужбовцям, які знаходяться на лікуванні в закладах охорони здоров’я міста по управлінню охорони здоров’я на 2024 рік планується направити з бюджету громади – 100,2 мільйона гривень (3,2%).

Резервний фонд бюджету запланований в обсязі 75,3 мільйона гривень, що становить 2,4 % обсягу бюджету територіальної громади.

Для забезпечення розвитку житлово-комунальної та соціальної інфраструктури міста у проєкті бюджету на 2024 рік сформовано бюджет розвитку в обсязі 461,3 мільйона гривень - майже 15% загального обсягу бюджету.

Так, найбільший обсяг бюджету розвитку  - близько  40%, спрямовуються на видатки  закладів освіти – 182,6 мільйона гривень для продовження облаштування найпростіших укриттів, капітальний ремонт покрівель та заходи з енергозбереження.

На об’єкти охорони здоров’я з бюджету розвитку планується спрямувати 100,0 мільйонів гривень (майже 22%), у тому числі на завершення капітального ремонту приміщень Центральної міської лікарні на Салганних пісках та завершення реконструкції операційного блоку ЛШМД, виготовлення проєктно-кошторисної документації на реконструкцію підвального приміщення Центральної міської лікарні під укриття.

- Бюджет Кропивницької міської територіальної громади збалансований за доходами та видатками з додержанням норм бюджетного та податкового законодавства, - наголосив секретар міської ради Олег Колюка. – Так,  в умовах дії воєнного стану структура проєкту бюджету територіальної громади на 2024 рік зазнала змін, враховуючи вилучення «військового» ПДФО, проте обсяг доходів бюджету  майже не змінився порівняно з попереднім  роком.

Передбачено у бюджеті громади і кошти на підтримку Збройних сил України, у спеціальній галузевій програмі їх суму збільшили до 100 мільйонів гривень.

- Це маркерний фінансовий ресурс і він буде коригуватися в залежності від запитів наших військових, - підкреслив заступник міського голови Олександр Мосін. – Жодне звернення від військових частин не залишається без уваги і реагування. Я вдячний депутатському корпусу і працівникам виконавчих органів міської ради за консолідовану роботу над бюджетом, тепер спільними зусиллями будемо його втілювати у життя наступного року.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13