Кропивницький включений до переліку міст, де буде реалізовуватися Проект USAID «Муніципальна реформа в Україні»

Четвер, 7 вересня 2017 15:38

Сьогодні, 07 вересня, у міській раді Кропивницького відбулася робоча зустріч секретаря міської ради Андрія Табалова  із заступником керівника Проекту USAID «Муніципальна реформа в Україні» Дмитром Ємельяненком.

Андрій Табалов висловив слова щирої подяки від усього міста за   рішення включити Кропивницький  до Проекту USAID «Муніципальна реформа в Україні». Участь міста у такому  проекті є надзвичайно  актуальною, своєчасною та дасть змогу не тільки зекономити бюджетні кошти на проведення енергоаудитів, а і отримати їх на рівні міжнародних стандартів для подальшої співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

- Питання енергоефективності і енергоощадності є безумовним пріоритетом у діяльності міської влади Кропивницького, - наголосив під час розмови Андрій Табалов. – Переконаний, так буде ще багато років. Я, як секретар міської ради, а також профільні заступники міського голови докладемо максимум зусиль для своєчасного та якісного виконання завдань, передбачені підписаним Меморандумом між Проектом USAID «Муніципальна реформа в Україні» та міською радою.

Секретар міської ради також ознайомив гостя із кроками, які вже зробило місто в напрямку забезпечення  економії  енергетичних ресурсів.

У грудні 2013 року Кропивницький приєдналося до європейської ініціативи «Угода мерів». Відповідно до завдань «Угоди мерів» в обласному центрі розроблена Концепція запровадження системи енергетичного менеджменту.

Згідно із Концепцією, використовуючи програмний продукт «Енергоплан», в місті вже впроваджено оперативний збір та аналіз даних про споживання енергії кожним конкретним бюджетним закладом. Також, в рамках цієї Угоди розроблено План дій сталого енергетичного розвитку, який на даний час перебуває у стані вдосконалення, тому маємо надію що наша спільна співпраця сприятиме цьому процесу.

- На даний час, в рамках реалізації заходів з енергоефективності, ми співпрацюємо з корпорацією НЕФКО, яка допомагає нам у реалізації проекту по теплосанації школи № 31 та модернізації системи зовнішнього освітлення нашого міста. Вже призначений консультант, який визначає наші подальші дії в напрямку отримання міжнародного кредиту, - відзначив Андрій Табалов. - Також є напрацювання з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку по двох проектах:

Перший: «Модернізація громадського транспорту», яким передбачається придбання нових тролейбусів, будівництво додаткових тролейбусних ліній та 4 тягових підстанцій;

Другий: «Підвищення енергоефективності громадських будівель». Даним проектом передбачається здійснення теплосанацій приблизно 40 будівель бюджетної сфери.

Чекаємо також на прийняття законодавчої бази по ЕСКО механізму. До нас вже почали звертатися ЕСКО компанії для спільної співпраці. Інформацію про енергоспоживання будівель бюджетних установ нашого міста ми опублікували на офіційному веб-сайті Кіровоградської міської ради та Держенергоефективності.

Крім того, ведеться робота по розробці комплексного енергетичного паспорту міста, який надасть змогу визначити загальну стратегію міста у напрямку реалізації заходів з енергоефективності.

В робочому плані сьогоднішнього візиту Дмитра Ємельяненка також зустріч з керівниками виконавчих органів міської ради, під час якої буде визначатися перелік п’ятидесяти приміщень бюджетної сфери у Кропивницькому, які будуть включені до каталогу громадських будівель для подальшого енергосканування та  десяти будинків для  проведення енергоаудитів. Усі заходи з енергозбереження виконуватимуться за рахунок грантових коштів проекту USAID.

Усі новини