Кропивницький в орнаментах вишиванки

Четвер, 16 травня 2019 17:50

Сьогодні, 16 травня, з нагоди Всесвітнього дня вишиванки у Кропивницькому на площі перед міською радою відбулось святкове дійство.

Споконвіку українці свято шанували власний одяг, а особливо вишиту сорочку. Вона – як оберіг, як символ народного таланту, як спомин про рідний дім, про рідну землю. Українців по вишивках і барвистих рушниках-оберегах упізнають в усьому світі. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина вишиванка, традиційний звичай взаємодопомоги – це все родовідна пам’ять, наші символи, наша славетна історія. Завдання нинішнього і прийдешніх поколінь - не розгубити, передати наступним національне багатство, українські традиції.

Святкову програму  «Кропивницький в орнаментах вишиванки» відкрив зразковий хореографічний ансамбль «Метелиця», а з вітальним словом до кропивничан звернулася заступник міського голови Наталія Дзюба.

- Вишиванка - це оберіг, бо на ній зображені квіти, а вони є символом краси. На ній зображені трикутники, а це символ триєдиного Бога, - відзначила у своєму вітанні Наталія Дзюба. - У нашій країні і нашому місті надзвичайно шанують вишиванку. Тому з нагоди свята хочу побажати усім вам здоров'я, щастя і миру.

Під час урочистостей за вагомий внесок у культурний розвиток міста, високий професіоналізм та відданість українській народній творчості Почесною грамотою Міської ради та її виконавчого комітету нагороджено колектив, який протягом багатьох років зачаровує своїм співом і дарує частину своєї душі. Це талановитий співочий жіночий самодіяльний ансамбль «Калинонька» територіального центру соціального обслуговування Подільського району міста Кропивницького.

Вже традиційно у День вишиванки у Кропивницькому стартувала акція, започаткована три роки тому за ініціативи та меценатської підтримки міського голови Андрія Райковича. Тоді на знак щирої відданості та великої поваги до славної історії України, з нагоди 25-річчя Незалежності містяни вишили 25-ти метровий рушник, на полотні якого – слова Гімну України. Через рік місто трудилося над вишиваною картою України, а минулого року вихованці центрів естетичного виховання та центрів позашкільної освіти вишили символічні рушникові стрічки з національними орнаментами усіх областей України, які урочисто заплели у «Вінок Єдності» та презентували на День Незалежності України.

Цього ж року кропивничани вишиватимуть символічні рядки з поезії Тараса Шевченка, присвяченої боротьбі українського народу за свободу і незалежність. І перші мережки на полотні зробив секретар міської ради Андрій Табалов, а далі естафету перехопили вихованці гуртка «Еко-Арт» навчально-виховного об’єднання № 6.

А святковий настрій містянам цього дня створювали дитячі творчі колективи обласного центру.

Усі новини