Кропивницький став другим містом в Україні за залученими інвестиціями в рамках енергосервісних договорів

Вівторок, 3 березня 2020 14:58

У міській раді Кропивницького триває звітна сесія за результатами виконання бюджетних програм у 2019 році. сьогодні, 03 березня, звіт перед громадою тримав заступник міського голови Андрій Паливода і керівники підпорядкованих йому виконавчих органів: директор департаменту з  питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква, начальник управління культури і туризму Анна Назарець, та заступник начальника відділу  з питань праці Сергій Крейтор.

Протягом 2019 року у Кропивницькому вдалося реалізувати низку цікавих і важливих для міста проєктів, залучити значні кошти для реалізації програм соціально-економічного розвитку міста, покращити бізнес-середовище обласного центру, відзначив Андрій Паливода.

- Достатньо сказати, що Кропивницький став другим містом в Україні, після Києва, із залучення коштів в рамках енергосервісних  договорів, - підкреслив посадовець. – У 2019 році місто отримало 125 мільйонів гривень прямих інвестицій. 

З метою розширення міжнародного співробітництва та укладання міжрегіональних угод з іноземними партнерами  у 2019 році  делегації міської ради Кропивницького провели ряд ділові зустрічі. Із делегацією Представництва Європейського Союзу в Україні у рамках інформаційної кампанії "Будуймо Європу в Україні" обговорили   впровадження  низки освітніх програм та можливостей, що діють  в Україні, з делегацією Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Києві опрацювали питання щодо розгортання взаємовигідного українсько-польського співробітництва в економічній, культурній, освітній та інших сферах, що становлять взаємний інтерес.

Із представниками Міжнародного товариства болгар вирішували питання щодо розвитку туристичної сфери міста  в рамках галузевої сесії "Внутрішній туризм: інвестиція в розвиток території" Муніципального інвестиційного форуму "TIME to INVEST" на базі виставкового комплексу "AGROEXPO", а  з представниками ізраїльської компанії "AuxBridge"   - щодо впровадження системи "PeopleCity", яка дозволяє жителям територіальної громади посилати повідомлення в органи міської влади за допомогою зручних онлайн-форм.

 -  Залучення інвестиційної залишається найголовнішим  пріоритетним напрямом розвитку міста, - наголосив Андрій Паливода. – Зокрема, разом із Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією реалізується інвестиційний проєкт "Підвищення енергоефективності у навчальних закладах і системі вуличного освітлення в м. Кропивницькому».

Продовжувалася також  робота із  налагодження співпраці  з міжнародними фінансовими організаціями: Агенцією з міжнародного розвитку США (USAID) щодо надання допомоги у проведенні паспортизації діючої системи теплопостачання Кропивницького з подальшою розробкою комплексної системи теплопостачання в рамках проєкту "Енергетична безпека" і представниками Європейського банку реконструкції та розвитку  та Європейського інвестиційного банку, корпорацією НЕФКО  щодо розгляду питання залучення кредитних коштів для здійснення заходів з модернізації системи теплопостачання міста після розробки схеми теплопостачання.

Крім того з метою залучення додаткових фінансових ресурсів були направлені проєкти до Посольства Японії в Україні (проєкт КУСАНОНЕ), Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, проєкту PROSPECT, Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ) тощо.

Для покращення бізнес-середовища та інвестиційної діяльності в місті було організацію та проведено дві галузеві сесії Муніципального інвестиційного форуму "TIME to INVEST", в яких взяли участь понад 200 осіб:

У 2019 році з метою налагодження міжрегіонального співробітництва та  популяризації потенціалу міста  були  відвідані  наступні форуми, виставки, конференції: ZT EXPO (м. Житомир), туризм як  інструмент  міжкультурної взаємодії (м. Одеса), Практиків партиципації (м. Полтава).

Для   популяризації потенціалу Кропивницького було виготовлено презентаційну продукцію: інвестиційний паспорт міста, каталог місцевих підприємств, інформаційно-туристичний каталог та оновлено кредитний рейтинг міста.

- Важливим  напрямком роботи  залишається також пошук шляхів щодо  збільшення  надходжень до бюджету міста Кропивницького, - акцентував увагу Андрій Паливода. -  Так, у 2018-2019  роках здійснювалися  заходи по перегляду рішень міської ради, якими встановлені  розміри ставок  місцевих податків та зборів  на 2019 та 2020 роки.  Зокрема, податки на нерухоме майно, відмінного  від земельної ділянки, по відношенню до  2018 року  зросли  втричі, надходження від єдиного податку збільшилися    на  43 мільйона гривень,  від туристичного збору забезпечено надходження   в 2,5 раза  більше коштів ніж за  2018 рік.

За інформацією заступника міського голови, у сфері торгівлі та побутового обслуговування за звітний період здійснено заходи щодо організації та проведення 16 ярмарків  та  8 святкових торгівель. З метою   ліквідації  торгівлі у невстановлених  місцях  проведено 125 рейдів, за якими складено 17 протоколів про адміністративні правопорушення – порушення Правил благоустрою міста. Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність  в сфері торгівлі та побутового обслуговування  видано 629 карток обліку об’єктів торгівлі.

У сферах культури та туризму проведено більше 40 культурно-мистецьких заходів, здійснено ремонт 9 закладів культури на загальну суму 6,5  млн грн, вперше затверджено  Програму розвитку туристичної галузі м. Кропивницького  на 2020 – 2022 роки та розпочато створення туристично-інформаційного центру.

- Минулий, 2019 рік  був   непростим роком, але  все ж таки із значними досягненнями, - підбив підсумок Андрій Паливода. -  Нам вдалося завершити процес об'єднання  громад міста Кропивницького із  селища Нового, у місті вдалося зупинити масову стихійну торгівлю на узбіччях доріг, а   міська рада Кропивницького отримала Подяку комітету Верховної ради України за орієнтацію на розвиток місцевого туризму.

Усі новини