Кропивницький стає містом з привабливим інвестиційним кліматом

Понеділок, 25 листопада 2019 16:45

Розвиток інвестиційних процесів у  Кропивницькому став головною темою наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 25 листопада.

За словами директора департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Міської ради міста Кропивницького Маріанни Моркви,  у 2019 році вперше за останні роки були залучені кошти державного фонду регіонального розвитку в сумі 31,1 млн грн на реалізацію проєктів, які покращили транспортну інфраструктуру обласного центру. Це - капітальний ремонт дороги по провулку Об'їзному, вулицях Харківській, Степана Разіна, дороги від вулиці Степана Разіна до провулку Степового і до Далекосхідного кладовища  та поточний ремонт вулиці  Полтавської, від вулиці Васнєцова до площі Дружби народів.

З метою залучення коштів державного фонду регіонального розвитку у 2020 році департаментом спільно з управлінням охорони здоров’я та управлінням освіти  відпрацьовані та подані на конкурс три проекти на придбання сучасного цифрового рентгенологічного комплексу для дитячої міської поліклініки № 1, проведення санації, капітальний ремонт, двох загальноосвітніх шкіл № 1 та 20.

За словами Маріанни Моркви, департаментом спільно з виконавчими органами міської ради, та народними депутатами України  проводиться робота щодо залучення субвенцій з державного бюджету. Так, у 2019 році субвенція з державного бюджету на здійснення заходів соціально-економічного розвитку окремих територій склала 103,5 млн грн.

- Станом на 21 листопада 2019 року касові видатки по використанню субвенції становлять 42,2 млн грн, або 41% від загального обсягу фінансування. Основною причиною недовикористання субвенції є затримка оплати виконаних робіт органами казначейської служби по об’єктах, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України. Відповідно до даного розпорядження виділено кошти в сумі 57,2 млн грн., - зазначила директор департаменту.

Крім того, зауважила Маріанна Морква, місту надійшла  субвенція  з державного бюджету місцевим бюджетам на створення та ремонт існуючих спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах усіх ступенів. Кошти в сумі 1,0 млн грн направлено на капітальний ремонт спортивної зали ліцею № 19 по вул. Волкова, 24. Із виділеної суми вже освоєно 690,5 тисяч гривень.

- Кошти міського бюджету також є одним із джерел інвестицій. Департаментом розроблено та затверджено План перспективного розвитку міста Кропивницького на 2019-2021 роки, яким визначені найбільш вагомі проекти розвитку, - повідомила посадовець. - Одним з таких об'єктів є реконструкція будівлі по вулиці Архітектора Паученка, 41/26 для створення і функціонування центру надання адміністративних послуг у форматі «Прозорий офіс».

За словами керівника департаменту, на реалізацію даного проекту також залучено державну Загальна сума використаних державних коштів за2018-2019 роки склала 21 082,62 тис.грн.

- Другий об’єкт - реконструкція проїжджої частини вулиць Ельворті, Миколи Левитського – наша довгоочікувана «АРКА». Кошторисна вартість по даному об’єкту, з урахуванням додаткових робіт, що виникли в ході виконання комплексу будівельно-монтажних робіт становила 67 763,7 тис.грн. Роботи повністю виконуються за рахунок коштів міського бюджету, - зауважила Маріанна Морква.

Ще одним проектом, який профінансований за рахунок коштів міського бюджету відповідно до Перспективного плану є будівництво багатоквартирного житлового будинку повул. Генерала Жадова. Вартість проекту становить 35 308,968 тис.грн, в тому числі за рахунок коштів міського бюджету – 32 076,228 тис.грн, дольової участі КП «Турбота» - 3 232,74 тис.грн.

Крім того, триває робота департаменту щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій та коштів міжнародної технічної допомоги. Співпраця з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією «НЕФКО» щодо впровадження інвестпроєкту «Підвищення енергоефективності у навчальних закладах і системі вуличного освітлення в м. Кропивницькому» стала результатом проведеного форуму «TIME to INVEST». Загальний обсяг залучених кредитних ресурсів складає 15,0 млн грн на реалізацію двох проєктів. Це здійснення модернізації системи зовнішнього освітлення міста та капітальний ремонт школи № 31, термомодернізація.

 - В рамках отримання міжнародної технічної допомоги розпочаті переговори з проєктом USAID щодо надання підтримки у проведенні паспортизації діючої системи теплопостачання міста з подальшою розробкою комплексної схеми теплопостачання. Загальна вартість робіт по складанню комплексної схеми теплопостачання попередньо визначена в сумі 3,0 млн грн, з них 2,0 млн грн надійдуть до міста як грантові кошти, а 1,0 млн грн необхідно передбачити у  міському бюджеті у 2020 році, - підкреслила директор департаменту.

Усі новини