Кропивницькі медики закликають вакцинуватись від ГРИПу

Вівторок, 29 жовтня 2019 13:41

Про це сьогодні, 29 жовтня, під час прес-конференції наголосила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук. За її інформацією в цьому епідсезоні в місті буде циркулювати 4 штами ГРИПу. Два – типу А Н1N1 «Брісбен» та H3N2 «Канзас». А також два штами типу В – «Колорадо» та «Пхукет».

-Найнебезпечнiшi це саме штами типу А, бо приводять до ускладнень таких як пневмонiя, отит та iнших хвороб, - нагадала Оксана Макарук. – Найбільш вразливі до захворювання – дитяче населення, вагітні жінки, особи з хронічними захворюваннями. В зв’язку з цим в даному епідсезоні на фармацевтичному ринку України представлені сезонні вакцини, сьогодні вони вже є в продажу. Їх можна придбати в аптеках № 1, № 118, в аптецi, що у дитячiй полiклiнiцi на Шевченка, в аптеках групи «Ацинус», та має з’явитись ще в мережі аптек «Низьких цін».

Оксана Макарук наголосила, наразі єдиний спосіб вберегтись від ГРИПу – вакцинуватись. Показання найперше для тих, хто знаходиться в групі ризику. 300 осіб в Кропивницькому від вакцину вже отримали. Загалом минулого року в місті було лабораторно зареєстровано 52 випадки ГРИПу. Станом на сьогодні жодного випадку ГРИПу фахівці не зареєстровували. Водночас посадовець зауважила, в цьому році додалася ще одна проблема, яка виникла на рівні держави – дифтерія.

- В країні вже зареєстрували вісім випадків захворювання на дифтерію, - наголосила Оксана Макарук. – Говорити про епідемію рано, проте спалах ми маємо. Єдиний захист від хвороби – теж вакцинація. Її відповідно до календаря щеплень роблять до року, в шість років і в 16. Імунітет діє 10 років після вакцинації. Треба вакцинуватись, адже хвороба приводить до летальних наслідків.

Вакцини від дифтерії, за словами Оксани Макарук є в усiх центрах первинної медичної допомоги. Вони безкоштовні.
 

Усі новини