Кропивницьке підприємство «Радій» долучається до створення систем безпеки ядерних об’єктів США

Вівторок, 25 вересня 2018 16:03

Сьогодні, 25 вересня, у Кропивницькому на ПАТ “НВП “Радій” відбулася урочиста церемонія підписання Угоди про стратегічне партнерство між компаніями «Radics LLC» (Україна) і «Curtiss-Wright Corporation» (Сполучені Штати Америки).

В урочистій процедурі взяли участь керівники області та міста, представники Посольства Сполучених Штатів в Україні, аташе з питань торгівлі, народні депутати, адміністрація та працівники ПАТ “НВП “Радій”.

Підписання Угоди стало результатом плідної трирічної співпраці американської та української компаній. Угода передбачає спільне виконання проектів модернізації систем безпеки ядерних об’єктів Сполучених Штатів Америки, для яких використовуватиметься інноваційна платформа RadICS, що була розроблена та виготовлена фахівцями ПАТ “НВП “Радій”.

- До цієї події ми готувалися та наближалися 20 років. Це стало можливим тому, що саме наші розробники першими у світі здогадались використовувати в атомній енергетиці програмовані логічні матриці, розроблені у Сполучених Штатах, - зазначив голова наглядової ради ПАТ “НВП “Радій” Євген Бахмач. - І хоча база американська, саме наші фахівці розробили та вдосконалили продукт, який став гідним американського ринку. За останні роки ми під ключ модернізували сім українських реакторів і напрацювали колосальний досвід у цій сфері. Ми пишаємось тим, що всі наші спроби у даному напрямку були вдалими. Сьогоднішня подія - це реалізація поєднання нашого досвіду модернізації платформи та великого досвіду найстарішої американської корпорації, який був напрацьований саме з американськими атомними станціями. Ми переконані, що це поєднання буде успішним, а результат — позитивним.

За словами Євгена Бамача, компанія «Curtiss-Wright Corporation» поставлятиме продукцію, вироблену в Україні для атомних станцій, дослідницьких ядерних установок, національних лабораторій Міністерства енергетики США та надаватиме підтримку та супровід для кінцевого користувача.

Одним із кроків реалізації Угоди стане надання компанією “Radics LLC” інжинірингової підтримки компанії «Curtiss-Wright Corporation» щодо реалізації процесів розробки програмного забезпечення для АЕС, що відповідає усім вимогам Комісії з ядерного регулювання США. За Угодою фахівці української компанії розроблятимуть для американської сторони демонстраційну систему, необхідну для ознайомлення з платформою RadICS, як персоналу, так і потенційних клієнтів.

- Мені надзвичайно приємно вітати вас у місті Кропивницький, на території якого розташована науково-виробнича база “Радій”, місто, яке виростило таких прекрасних спеціалістів, - зазначив у вітальному слові міський голова Кропивницького Андрій Райкович. - Між нашими державами велика географічна відстань, але громадяни обох країн мріють про мирне та безпечне життя. І не просто мріють, але й все для цього роблять, тому питання безпеки ядерних реакторів є глобальним і надзвичайно відповідальним. Представляти на ринку Сполучених Штатів системи захисту ядерних реакторів - це не тільки велика відповідальність, а й знак високої довіри. Тому американським партнерам я бажаю успіху, а НВП “Радій” бажаю, щоб договірний кейс наповнювався контрактами і системи, розроблені інтелектуальною командою, працювали безаварійно та стовідсотково забезпечували попит світових ринків.

Офіційне партнерство між компаніями для світової атомної спільноти буде оголошено на 11 Міжнародному семінарі з використання програмованих логічних інтегральних схем на атомних електростанціях

Усі новини