Кропивницька міська рада закликає містян не спалювати суху траву і залишки рослинності

Вівторок, 22 березня 2022 15:50

Щороку навесні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Це не тільки шкодить довкіллю, а й несе загрозу різним об’єктам інфраструктури, які можуть бути пошкоджені внаслідок умисного підпалу сухостою або сміття.

Слід пам’ятати, що внаслідок горіння однієї тони рослинних залишків у  повітря викидається майже 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини - одні з найотрутніших для людей речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які під час горіння листя чи трави вивільняються в повітря.

Ще однією небезпекою таких пожеж є шкода, завдана ними довкіллю, зокрема руйнація ґрунтового шару. За нормальних умов, коли листя перегниває, речовини, необхідні для розвитку рослин, повертаються в ґрунт. При згорянні ж утворюється зола. Щорічне спалювання листя спричиняє виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності.

Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 771 Кодексом України про адміністративні правопорушення: «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, об’єкти, залізничні колії й навіть житлові будинки. При спалюванні посуші на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, дим і вогонь здатні спричинити їх замикання, що призводить до руйнівних наслідків для населених пунктів та промислових об’єктів.

Дуже часто спалювання сухої трави та листя призводить до масштабних пожеж. Оскільки швидкість поширення вогню надзвичайно висока, локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради закликає жителів міста та області дотримуватися правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.

Усі новини