Кропивницька міська рада підтримає законодавчу ініціативу щодо заборони в Україні УПЦ

Четвер, 27 квітня 2023 17:29

Сьогодні, 27 квітня, під головуванням депутатки Кропивницької міської ради Валентини Яремчук відбулося чергове засідання постійної комісії з питань екології, земельних відносин та комунальної власності. У роботі комісії взяв участь секретар міської ради Олег Колюка.

Засідання розпочалося з розгляду поданої 17 квітня електронної петиції щодо заборони діяльності на території області та міста Української православної церкви московського патріархату.

Як повідомила начальниця відділу комунікації з громадськістю Оксана Горбенко, 12 травня 2022 року Кропивницька міська рада ухвалила рішення звернутися до митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іосаафа, священослужителів і релігійних громад УПЦ МП з тим, аби вони розірвали зв’язки з російською православною церквою, а 15 грудня депутати звернулися до Президента України і Верховної Ради щодо прийняття та підписання закону про заборону діяльності УПЦ, яка перебуває в єдності з РПЦ і є її складовою частиною.

- Стосовно заборони діяльності УПЦ МП в окремо взятих громадах роз’яснення надав Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. За його словами, такі дії не належать до повноважень органів місцевого самоврядування, - зазначила Оксана Горбенко. - Законодавство передбачає два шляхи припинення діяльності релігійної громади: у судовому порядку або за рішенням самої громади за результатами загальних зборів. Нині на розгляд Верховної Ради планується винесення законопроєктів щодо заборони діяльності УПЦ. Вони, зокрема, містять таке формулювання: “Не допускається діяльність релігійних організацій, які афілійовані із центрами впливу релігійних організацій, керівний центр управління яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України”. Також вносяться зміни щодо реалізації механізму дії цієї заборони.  

У підсумку комісія доручила розробити проєкт сесійного рішення зі зверненням до Верховної Ради України щодо прийняття даних законодавчих ініціатив.

Предметом розгляду також стали питання щодо перейменування вулиць, провулків, тупиків, затвердження переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації, надання згоди на безоплатну передачу водопровідних мереж закінченого будівництва у спільну власність територіальних громад, передача у безоплатне користування памʼятного знака «Євреям-жертвам нацизму», низка питань в сфері земельних відносин. 

Усі новини