Кропивничани діляться досвідом боротьби з негативними проявами у молодіжному середовищі

Середа, 25 квітня 2018 11:21

Питання боротьби із вживанням наркотиків, профілактикою ВІЛ-інфекції та інших негативних проявів у молодіжному середовищі та серед неповнолітніх постійно стоїть на порядку денному роботи міської ради. З метою вивчення досвіду боротьби з цими негативними явищами Кропивницький відвідали представник міжнародного благодійного фонду "СНІД. Схід–Захід" в Києві Анастасія Шабардіна, програмний директор міжнародного офісу в Амстердамі Жанін Вілдсхут. В стінах міської ради вони зустрілись із заступником міського голови Наталією Дзюбою, депутатами міської ради Кропивницького, які опікуються питаннями освіти, молодіжними проблемами, соціальним захистом населення тощо Лілією Матяшовою, Анною Ніжніковою, Тетяною Волкожею та Катериною Шамардіною та головою обласного благодійного фонду "Повернення до життя" Олександром Остаповим.

Як зазначила Наталія Дзюба нинішня зустріч – це своєрідне продовження роботи та співпраці із громадськими організаціями в напрямку попередження серед молоді шкідливих звичок – паління, вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин, як наслідок – вчинення правопорушень, наркозалежності, важких інфекційних хвороб, а згодом – соціальної адаптації тих, хто вирішив покінчити із цими пагубними проявами, надання їм можливості отримати належну освіту, здобути професію, словом, стати повноцінними членами суспільства. І тут є вже певні напрацювання. Зокрема, саме в нашому місті, з подачі Олександра Остапова, вперше в Україні з’явились бокси для збору використаних наркозалежними шприців.

– Ця проблема обговорювалась і на сесійному засіданні міської ради, їй був присвячений день депутата, – зазначила Наталія Дзюба. – Олександр Остапов поінформував депутатів щодо проекту, продемонстрував такий бокс, розповів, де їх будуть встановлювати, і народні обранці його підтримали. Тепер у тих місцях, де раніше валялись купи використаних шприців, стало набагато чистіше. Ситуація почала змінюватися на краще. Не наражаються на небезпеку діти, комунальники, які прибирають територію. В місті діє відповідна програма по боротьбі із негативними проявами у молодіжному середовищі та незаконним обігом наркотичних засобів, працює координаційна рада, куди входять, представники влади, Національної поліції, депутати міської ради, освітяни, працівники культури, спорту та інших професій. Визначальну роботу в цьому напрямку проводить депутат міської ради Олег Краснокутський, який очолює міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спеціалісти якого проводять постійну роботу по боротьбі із негативними проявами у дитячому та молодіжному середовищі, ведуть просвітницьку роботу в сім’ях, які потребують постійного соціального супроводу.

Є і інші приклади такої співпраці.

– Зокрема з нашою організацією співпрацюють юристи, які стоять на сторожі прав дітей з сімей, де є наркозалежні або ВІЛ-інфіковані батьки, – додав Олександр Остапов. – Ми працюємо з молоддю з таких родин, намагаємось подолати бар’єри, зведені суспільством, у їхній адаптації до нормального життя. Діти і молодь починають замислюватись над майбутнім, прагнуть успішно завершити навчання в школі, обрати собі професію до душі, стати волонтерами, щоб рятувати життя своїх ровесників. Деякі навіть починають цікавитись службою в правоохоронних органах – чому сприяють зустрічі з представниками Національної поліції, коли кожен може поставити певні запитання у неформальній обстановці, коли тебе сприймають не як потенційного правопорушника чи майбутнього злочинця, а як рівного собі.

Такий досвід співпраці місцевої влади та неурядових організацій потребує всілякого розповсюдження, зазначили представники міжнародного фонду. Вони залишились задоволеними від проведеної зустрічі, всього побачено та почутого і висловили сподівання, що така співпраця триватиме й надалі, а досвід кропивничан буде вивчений та впроваджуватиметься в інших містах України.

www.vechirka.com.ua

Усі новини