Крим – це Україна! 18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Субота, 18 травня 2024 18:04

Сьогодні, 18 травня, в Україні День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: Цього дня, 80 років тому, у 1944 році комуністична влада розпочала операцію з депортації кримських татар з Кримського півострова.

Депортація кримськотатарського народу радянським тоталітарним режимом була кульмінацією російської колоніальної політики, направленої на детатаризацію Криму. Під час бойових дій, поки чоловіки були на фронті, радянська влада підступно вигнала дітей, жінок та літніх людей з власних домівок та відправила їх у вигнання - шлях, який для багатьох став останнім.

Постанова Державного Комітету Оборони від 11 травня 1944 року, підписана особисто Сталіним, завершила процес примусового витіснення корінного народу з власної землі, який розпочався одразу після анексії Криму Російською імперією у 1783 році.

Головна хвиля депортації відбулася 18-20 травня 1944 року. Було депортовано понад 180 тисяч кримських татар, для значної кількості яких  заслання обернулося поневіряннями, голодом і врешті-решт смертю.

Депортація кримськотатарського народу радянським тоталітарним режимом є геноцидом. Здійснювалися умисні вбивства, заподіяння серйозних тілесних ушкоджень, навмисно створювалися життєві умови направлені на фізичне знищення кримських татар.

Трагічна історія депортації кримськотатарського народу замовчувалася в СРСР протягом десятиріч. Заборонялася мова, культура корінного народу України. Кримські татари були не просто позбавлені батьківщини, але й власного імені, мови, історії, ідентичності. Тільки після розпаду СРСР, у незалежній Україні, ми можемо вшанувати пам`ять жертв геноциду та говорити правду про злочини проти людяності.

Анексія Криму у лютому 2014 році знову активізувала проблему боротьби кримських татар за свої права.

До Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу за сприяння Кропивницької міської ради ГО “Бойове братерство” в обласному центрі полотнище прапора кримських татар  встановлено поряд з Державним Прапором України на площі Героїв Майдану на знак підтримки кримськотатарського народу та привернення уваги до проблем окупації Криму.

Сьогодні, 18 травня, з нагоди 80 роковин депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом, на будівлі Кіровоградської ОВА теж майоріє прапор кримських татар.

Крим — це Україна, і там обов’язково будуть високо підняті український та кримськотатарський прапори.

Кінокомпанія Телеканал «"ATR".Крим.Україна» пропонує до перегляду перший кримськотатарський повноформатний художній фільм "Хайтамара". Це перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв.

Фільм за посиланням

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17