Концерт під звуки повітряної тривоги у кропивницькому музеї О. Осмьоркіна

Вівторок, 4 жовтня 2022 11:33

Уже стало доброю традицією в музичній вітальні художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна влаштовувати концерти до Міжнародного дня музики – свята, яке за ініціативою Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО щорічно відзначається 1 жовтня.

Напередодні свята в музеї відбувся концерт викладачів музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза «До Міжнародного дня музики».

- Символічно, що це спільний мистецький захід міських закладів культури – музичної школи і  музею, яких поєднує той факт, що вони розміщені в ошатних будівлях – пам’ятках архітектури кінця ХІХ століття, зведених за проєктами талановитого єлисаветградського зодчого Якова Паученка. Та й оксамитові звуки старовинного рояля, який є окрасою колишнього будинку архітектора Якова Паученка, де нині  розміщується музей його племінника професора живопису Олександра Осмьоркіна, завжди зачаровують шанувальників музичного мистецтва, - зазначила Віта Чернова, директор художньо-меморіального музею О.Осмьоркіна.

Воєнний стан в країні і те, що музейна експозиція тимчасово демонтована, і що концерт двічі переривався сиреною, не завадили організаторам подарувати всім присутнім позитивні емоції. Недаремно ведуча концерту, викладач музичної школи Вікторія Кулініч, яку  жахливі події привели в наше місто Кропивницький із героїчного Маріуполя, зазначила: «Музика – це саме та зброя, яка додає нам наснаги для руху вперед. За допомогою музики ми можемо доносити важливу інформацію, яка проникає у свідомість людей. Вона допомагає відпочити емоційно, мотивує до створення чогось кращого, допомагає ставати сильнішими і стійкішими».

Викладачі музичної школи грою на фортепіано, скрипці, флейті, гітарі і баяні, а також вокальними виступами створили надзвичайно гармонійну атмосферу, яка надала всім слухачам можливість не лише насолодитись мелодійними композиціями, а й сповнитися оптимізму та віри в Перемогу. Програму концерту складали музичні твори відомих українських композиторів -  «Мелодія» Героя України, народного артиста України Мирослава Скорика, «Рондо-Експромт» Юрія Щуровського, «Коломийка» Миколи Колесса, «Місто прокидається» Юрія Шинкаренка та пісня  Миколи Ведмедері на слова Галини Клок «Немає України без калини».

Всіх учасників концерту та слухачів привітала директор музичної школи Євгенія Малявкіна: «Хай музика завжди допомагає вам думати про прекрасне, любити, цінувати та насолоджуватися життям! Сьогодні вся країна, всі сини і доньки стали на захист нашої Незалежності, на захист нашого народу. Ворог буде розбитий! Слава Україні!»

На завершення музичного вечора всі бажаючі, серед яких були і курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ, що перемістився з Маріуполя до Кропивницького, ознайомилися з художньою виставкою «Непереможні», презентованою в музеї до Дня Незалежності України в рамках арт-проєкту «Портрети сучасників на тлі війни».

Усі новини