Коли слово підкріплюється ділом: у Кропивницькому відкриваються додаткові локації волонтерських центрів

П'ятниця, 29 квітня 2022 21:07

Волонтери Кропивницького виконують величезний обсяг робіт із надання першочергової допомоги українцям, які змушені були покинути рідні домівки, рятуючись від війни. Тисячі переселенців щодня звертаються до волонтерського центру за такою необхідною їм підтримкою.

- Збільшення кількості локацій діяльності волонтерських центрів дуже на часі і міська влада підставила плече підтримки громадським організаціям, - відзначив секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка. - За результатами нашої спільної з волонтерами наради ми пообіцяли їм підшукати приміщення для  ще двох гуманітарних центрів, які будуть надавати допомогу переселенцям.

Забезпечувати роботу цих центрів стануть організації-партнери ГО “Територія успіху”, яка вже ефективно організує діяльність гуманітарного центру у приміщенні НВО №34, — БФ “Планета” та ГО “Центр розвитку громади “Джерело”.

Сьогодні, 29 квітня, у нове приміщення – корпус Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського по вулиці Юрія Коваленка перебралися волонтери БФ “Планета”. Міська рада виділила їм машину, щоб перевезти необхідні речі для облаштування.

- Щодня в Кропивницький заїжджає близько тисячі вимушених переселенців. У Гуманітарному центрі щотижня реєстрація внутрішньо переміщених осіб збільшується на кілька сотень. Одна волонтерська команда не в змозі пропусти таку кількість людей. Тому вирішили відкрити у Кропивницькому ще дві локації видачі гуманітарної допомоги переселенцям. Це збільшить пропускну здатність гуманітарного центру, покращить якість обслуговування людей і полегшить роботу волонтерів, які, до речі, працюють абсолютно безплатно, - підкреслила голова ГО «Територія успіху» Інга Дуднік.

Робота цих центрів постійно буде удосконалюватися. Наразі діє система обліку усіх, хто звернувся за допомогою. Вона працює за принципом: “1 людина — 1 пакунок — 1 місяць”. Після реєстрації волонтери телефонують заявникам і призначають час, коли вони можуть отримати допомогу.

З понеділка, 02 травня, система буде працювати в удосконаленому режимі. В електронній формі можна буде обрати центр для отримання допомоги та зручний час.

- Із отриманого досвіду ми постійно вдосконалюємо форму роботи з переселенцями. Тепер вона здійснюватиметься через електронну реєстрацію, - звернула увагу Інга Дуднік. - До цієї думки ми пришли, коли у перший день роботи гуманітарного центру за новою адресою у школі №34 до нас прийшло за продуктовими наборами майже тисяча людей. Ми зрозуміли, що не можна збирати таку кількість людей в одному місці і наражати їх на небезпеку. Тому впровадили електронну реєстрацію через QR-код. Людина може з телефону зареєструватися і прийти за допомогою у визначений день і час. До того ж відтепер ми будемо видавати один збільшений продуктовий набір раз на місяць. До цього видавали раз на тиждень. Така організація видачі гуманітарної допомоги значно полегшила роботу волонтерській команді.

Щодня у волонтерських центрах буде видаватися близько трьох сотень продуктових наборів. Щоб наблизити якісні послуги і до переселенців, і до волонтерів, міська влада сприяє поповненню запасів продуктів харчування на локаціях.

- Сьогодні для ГО “Територія успіху” ми передали гуманітарну допомогу, яка надійшла у Кропивницький через обласний штаб, - повідомив заступник міського голови Михайло Бєжан. - Це близько 1,5 тисячі продуктових наборів, до яких входять: цукор, макарони, крупа, борошно, олія, консерва, тушонка. Зараз здійснюється їх перевезення до гуманітарного центру організації. І вже найближчим часом їх зможуть отримати переселенці.

Усі новини