Килимова весна Олександри Пренко в музеї Осмьоркіна

Середа, 4 березня 2020 13:36

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася персональна виставка творів килимарства заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко «Весна – кохання – життя» в рамках мистецького проєкту серії художніх виставок «Лауреати обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка».

Арт-проект, започаткований музеєм  минулого року до дня народження видатного зодчого Якова Паученка, має на меті популяризацію творчості митців – лауреатів премії у номінації «декоративно-прикладне мистецтво» та передбачає влаштування персональних виставок і видання тематичних буклетів.

Олександра Пренко - відома майстриня не лише в Україні, а й далеко за її межами, про що свідчать численні всеукраїнські та міжнародні виставки, фестивалі декоративно-прикладного мистецтва, в т.ч. Міжнародний фестиваль «Ляльковий світ» (Львів, 2010) та Міжнародний фестиваль культури та мистецтв в Бююкчекмедже (Туреччина, 2012), на яких вона успішно презентує традиційне українське декоративне мистецтво.

Її твори знаходяться в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, обласних художньому та краєзнавчому музеях в Кропивницькому, в приватних колекціях в Україні та за кордоном.

А в 2005 році за технологічну розробку творів ужиткового мистецтва «Килимова лялька» (об’ємна та площинна) Олександра Пренко отримала Свідоцтво про авторське право Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України.

Мисткиня закінчила Дагестанське художнє училище ім. М.А.Джемала в м. Махачкала, Росія у 1986 році, за фахом «художник-майстер з килимарства». У 1990-му приїхала в Кіровоград (нині Кропивницький).

Багато років була керівником народного художнього колективу студії «Килимарство» обласного центру дитячої та юнацької творчості. Нині веде гурток «Килимарство» центру естетичного виховання «Росток» НВО «Мрія».

З персональним вернісажем майстриню привітали заступник начальника управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Неля Чорна, співробітники обласних краєзнавчого та художнього музеїв, обласного центру народної творчості, художньої школи ім. О.Осмьоркіна, викладачі художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка, колеги-художники, учні та відома київська журналістка Людмила Чечель, яка є палкою шанувальницею творчості Олександри Пренко, про що неодноразово писала в своїх публікаціях у всеукраїнській газеті «Культура і життя».

Експозицію виставки складають майже 30 творів в техніці килимарства з авторського зібрання та музейних фондів – гобелени, килими та площинні ляльки із серій: «Народи світу», «Український стрій», «Історія людства».

- Своєю творчістю мисткиня впроваджує традиції українського килимарства в сучасний життєвий простір. Вона створює свої декоративні композиції, опираючись на досвід видатних майстрів килимоткацтва від епохи бароко до сьогодення. На перший погляд прості сюжети її килимів, як-то: квіти і дерева, птахи і звірі, орнаментальні ряди меандрів у вигляді хвилі або зуба, несуть на собі відбиток глибоких, сповнених космогенної символіки, багатовікових пластів української культури. Образну мову композицій вирізняє яскравий декоративізм, насичений знаками, які стали сучасними носіями фольклорної традиції. А ляльки, виконані в авторській техніці, заворожують своєю монументальністю, вони є відтворенням власного світогляду мисткині щодо можливості збереження історичної пам’яті через форми одягу та оздоблювального декору. Використовуючи прості, традиційні техніки, вдосконалюючи та шукаючи нові технологічні підходи, Олександра Пренко доносить до нового покоління можливість втілення особливих художніх якостей килимарства, - зазначає в буклеті виставки провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін.

Тож, запрошуємо всіх мешканців і гостей Кропивницького завітати до музею і насолодитися декоративною красою творів килимарства заслуженого майстра народної творчості України Олександри Пренко.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини