Керівників підприємств, установ і організації Кропивницького зобов’язали своєчасно проводити дератизаційні заходи

Четвер, 10 вересня 2020 12:04

Виконавчий комітет міської ради Кропивницького вважає недостатнім рівень виконання на території обласного центру законодавства України в частині  забезпечення своєчасного проведення дератизаційних заходів власниками підприємств, установ, організацій, учбових закладів, об’єктів торгівлі, промисловості та житлово-комунального сектору.

Як наголосив під час засідання виконкому у середу, 09 вересня,  радник міського голови з питань санітарно-епідеміологічної безпеки Іван Касьяненко, у системі засобів боротьби з інфекційними хворобами надзвичайно важливе місце займають саме заходи профілактичної дератизації  - винищення мишовидних гризунів. А тому,  саме підприємства, установи та організації зобов’язані своєчасно забезпечувати проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних, інших необхідних санітарних і протиепідемічних заходів з метою запобігання особливо небезпечним та масовим інфекційним захворюванням.

- У той же час, у зв’язку з реформуванням держсанепідслужби скоротилася кратність планових перевірок об’єктів санепіднагляду, що призвело до значного збільшення скарг від населення на наявність мишовидних гризунів в підвалах будинків, в каналізаційних та вентиляційних люках, псування гризунами мереж телекомунікацій, проникнення щурів в житлові помешкання, погіршення санітарного стану та умов проживання, - відзначив Іван Касьяненко. - Враховуючи таку ситуацію, слід констатувати, що стан виконання дератизаційних робіт на об’єктах міста Кропивницького ведеться на неналежному рівні. Так, не всі керівники установ та підприємств міста Кропивницького свідомо підходять до цього питання, не проводять або не регулярно проводять профілактичне знищення гризунів на своїх підприємствах, тим самим ускладнюючи санітарно-епідеміологічну ситуацію в місті.

Аналіз показників за останні 8 років свідчать, що профдезроботи на об’єктах Кропивницького проводяться недостатньо. Так, в порівнянні з 2012 роком, коли було укладено 1100 договорів, у 2020 році їх зареєстрували 370 договорів: кількість договорів на проведення профдезробіт зменшилась втричі. 

Виконавчий комітет своїм рішенням зобов’язав керівників підприємств, установ і організацій, навчальних закладів, об’єктів торгівлі, промисловості, житлово-комунального господарства  усіх форм власності своєчасно та систематично проводити дератизаційні заходи.

Керівництво ОКВП «Дніпро – Кіровоград» отримало доручення покращити санітарно – технічний стан прибудинкових каналізаційних люків з метою недопущення проникнення гризунів у підвали житлових будинків. Керівники управляючих компаній житловими будинками, ОЖБК, ОСББ мають утримувати в належному санітарному стані підвали багатоповерхівок та сміттєзбиральні контейнерні майданчики, а фахівці ТОВ «Екостайл» - регулярно проводити миття та дезінфекцію сміттєзбиральних контейнерів.

Усі новини