Історія однієї світлини: до Дня фотографа в музеї Осмьоркіна відкрилася оригінальна експозиція

Понеділок, 12 липня 2021 10:34

У Кропивницькому художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна вже стало доброю традицією влаштовувати фотовиставки до Дня фотографа, який відзначається 12 липня. 

Наразі в музеї презентується тематична експозиція з символічно назвою «Історія одного фотознімку з будинку архітектора Якова Паученка». Присвячена виставка 155-річчю з дня народження талановитого зодчого, який є одним з творців неповторного архітектурного ансамблю історичного центру сучасного Кропивницького, його туристичної візитівки.

Як розповідає директорка музею Віта Чернова, в основі виставки – фотокартка початку 1900-х років з музейного зібрання. На ній зображений юний Сашко Осмьоркін в кабінеті свого дядька Якова Паученка - він сидить за столиком в окулярах, тримаючи в руках книгу, яку уважно читає. На фото добре видно вишуканий інтер’єр з картинами, скульптурами та іншими творами мистецтва, які були окрасою будинку архітектора. Привертають увагу ще два цікавих предмети – столик у мавританському стилі і кований ліхтарик. Їх можна побачити не лише на фото, а й наживо в музеї.

- Саме цей факт і спонукав нас влаштувати оригінальну виставку одного фотознімку в рамках музейного арт-проєкту «Місто Кропивницький у фотооб’єктиві». Відвідувач музею неначе потрапляє в своєрідний портал, який дозволяє йому здійснити подорож в минуле. Предмети, яким вже понад 100 років, не просто відтворені на старому фотознімку, вони продовжують існувати в сучасному житті, доносячи до нас дух часу і тої надзвичайно мистецької атмосфери, що панувала в будинку. Недаремно в своїй автобіографії Олександр Осмьоркін наголошував, що саме в будинку дядька він пізнав таїну образотворчого мистецтва, закохався в поезією і музику, що й стало вирішальним в його подальшому життєвому виборі стати художником, - зазначає Віта Чернова.

Ще одним цікавим фактом є те, що в будинку Якова Паученка, де мешкала родина його рідної сестри Олімпіади, за чоловіком Осмьоркіної, фотографування було улюбленою справою. І доказом того є численні фотокартки з особистого архіву Олександра Осмьоркіна,  передані у свій час до музею його вдовою Надією Георгіївною. Їх також можна побачити на виставці в імпровізованому фотоальбомі, створеному на основі тематичної фотовиставки «Життя художника в світлинах» із циклу «Таємниці музейного зібрання». На багатьох фотокартках вказано ім’я відомого єлисаветградського майстра фотографії Давида Харлаба. Саме в його фотосалоні, який був одним з найпопулярніших в місті, Яків Паученко зробив знімок з маленьким Сашком на руках, збільшена його копія розпочинає експозицію меморіального залу музею. А згодом архітектор Паученко на замовлення підприємця створив проєкт будівлі, що нині є окрасою вулиці Дворцової, і який краєзнавці так і називають «Будинок Харлаба». До речі, в музейній колекції зберігається архітектурний ескіз цього будинку, виконаний аквареллю, з авторським підписом: «Художник архітектури Я.Паученко».

Особистий підпис зодчого також можна побачити на представлених в експозиції виставки архітектурних фотокартках кінця ХІХ століття. Ці унікальні зразки фотомистецтва, авторства Івана Барщевського, патріарха архітектурної фотографії, привертають особливу увагу фахівців фотосправи та колекціонерів. Ці оригінальні світлини з відбитком авторського штампу «Фотограф Императорской Академии Художеств Иван Барщевский», Яків Паученко придбав, мабуть, під час навчання в Московському училищі живопису у 1890-і роки і, можливо, саме ними користувався під час проєктування у 1899 році власного будинку, інтер’єри кімнат якого вирізнялися ліпним і різьбленим декором провідних стильових напрямків того часу. Цей будинок своїм вишуканим, елегантним виглядом завжди привертає до себе увагу кропивничан та гостей міста,  адже зараз в ньому розміщується художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна.

Також на виставці представлений стереоскоп виробництва Німеччини кінця ХІХ століття. За розповідями жительки нашого міста, яка передала його до музею, він належав її бабусі і був виписаний у свій час з Парижа. Можливо, й в будинку архітектора Якова Паученка розважалися таким «дивом техніки». Тож, музейники запрошують усіх шанувальників історії та фотомистецтва завітати на виставку і ознайомитися з тематичною експозицією. Всі охочі матимуть змогу переглянути старовинні стереофотокартки із серій: «Краєвиди європейських міст», «Інтер’єри палаців», «Оперний театр в Парижі», «Колекція красунь» та отримати в дарунок музейні буклети «Місто Якова Паученка» та «Життя художника в світлинах».

 

Усі новини