Інформаційна підтримка громадян, змушених покинути рідні домівки

Субота, 5 березня 2022 13:56

Кропивницький продовжує зустрічати і надавати прихисток громадянам, змушеним покинути рідні домівки у фронтових зонах.

За дорученням міського голови Андрія Райковича у Кропивницькому підготовлені для розміщення мешканців інших міст приміщення дитячих садочків.

Усім, хто прибуває до Кропивницького і не має місця для проживання, необхідно у першу чергу зателефонувати до обласного штабу з надання допомоги тимчасово переміщеним осбам: 0522 30 50 39, 0800500238. Там їм повідомлять алгоритм подальших дій.

Можна також звертатися на Гарячу лінію Кропивницького міського голови, телефон Гарячої лінії:  0800 217721

Волонтери підготували спеціальну методичку для біженців, що прибувають автотранспортом у Кропивницький та Кіровоградську область.

  1. Плануючи свій виїзд із рідного міста, котре знаходиться під обстрілами, будь ласка, подбайте про те, щоб взяти з собою подушку, плед, теплу ковдру, каремат (туристичний коврик). Ви не знаєте, де і як будете ночувати - пам’ятайте про це.
  2. Станом на 05.03 у магазинах Кропивницького є продукти, є вода, на АЗС є бензин. Плануючи свій доїзд до Кропивницького (центр Кіровоградської області) не забивайте автомобіль продуктами і одягом - місія “Червного хреста” та інші фонди видадуть вам речі, - краще подбайте, якщо є можливість, про специфічні ліки.
  3. Перед (!!!) виїздом, а не тоді, коли наближаєтесь до Кропивницького, подбайте про те, щоб згадати, або шукайте у фейсбуці та інстаграмі, хто з ваших колег, друзів, однокласників, кумів, однокурсників, партнерів, клієнтів живе у Кропивницькому - зв’яжіться з ними заздалегідь, а не знаходячись за 10 км від міста, попросіть прийняти вас на ніч, або дайте їм шанс знайти для вас якесь житло.
  4. Повідомте людей, котрих знаєте у Кропивницькому, що ви виїхали, а також про те, скільки вас осіб (дітей і дорослих) і де конкретно - кілометр на трасі, поруч з якимось селом, у певному районі - ви знаходитесь, щоб людині у Кропивницькому було зрозуміло, через скільки приблизно ви приїдете у той чи інший населений пункт.
  5. Якщо ви виїхали із Харкова, Києва чи Запоріжжя та інших міст і направляєтеся у Кропивницький, зважте, що дорога займе у 4-6 разів більше часу, аніж у мирний час (навігатор показує 5 годин? по суті буде 20 годин). Вас будуть зупиняти на блокпостах, ви будете стояти у пробках, тому плануйте пересування від одного невеликого міста до іншого, шукаючи контакти районних і міських штабів, котрі займаються біженцями, та інформуйте їх, що ви хочете зупинитися на ніч (на території Кіровоградщини це такі міста як Світловодськ, Олександрія, Знам’янка, далі по трасі Кропивницький-Умань це місто Новоархангельськ).
  6. Поставте собі на телефон мобільний додаток Maps.Me і завантажте карти тих областей, через які будете їхати. Ці карти, на відміну від GoogleMaps, працюватимуть навіть тоді, коли не буде 3G або вайфаю.
  7. Будь ласка, пийте більше води, і подбайте про туалетний папір, вологі гігієнічні салфетки, спиртові дезинфектори. Візьміть з собою горішки, шоколад, печиво - все те, що не псується, але дозволяє підтримати себе у дорозі. Коли приїздите на місце - обов’язково повечеряйте більш сутєво і наступного дня поснідайте. 
  8. На території Кіровоградської області діє комендантська година з 20.00 вечора до 6.00 ранку. У цей час пересування цивільних автомобілів заборонене. На багатьох блокпостах пускати транзитний рух автомобілів перестають о 19.30. Якщо ви доведете, що вас чекають у цьому місті в якомусь помешканні, вас пустять у місто. Але волонтери та місцеві громадяни у більшості випадків не будуть зустрічати вас і проводити до квартири чи будинку пішки чи на авто.

Усім біженцям, хто прибуває до Кропивницького і так і не знайшов місця для проживання серед знайомих, друзів, необхідно зателефонувати обласного штабу з надання допомоги тимчасово переміщеним осбам. Але не вночі, коли ви вже у місті, а ЗАЗДАЛЕГІДЬ.

Усі новини