Громада і влада Кропивницького у пошуку шляхів налагодження ефективної співпраці

Четвер, 6 червня 2019 16:07

Сьогодні, 06 червня, секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов взяв участь у форумі “Громада і влада: співпраця – ключ до успіху”, організованому коаліцією громадських організацій “Рада експертів”.

Форум відбувається у рамках Проекту «Дорожня Карта Реформ Кропивницького», який втілюється «Прес-клубом Реформ» за Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Також у роботі форуму взяли участь регіональний координатор найбільшої в Україні коаліції громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” Іван Омелян, депутати міської ради Валентина Яремчук та Олександр Цертій, голова Кропивницької райдержадміністрації Алла Поліщук та представники місцевих громадських організацій.

У вступному слові Іван Омелян відзначив, що діяльність Кропивницької коаліцій громадських організацій визнана однією з кращих, а це стало можливим завдяки тісній співпраці громадських активістів з міською владою.

- “Рада експертів” стала першою в Україні, яка утворилась офіційно, вона стала одним із лідерів на національному рівні. Ваш досвід переймає більшість коаліцій з інших міст, - відзначив координатор РПР. - Ми навчились домовлятись: громадські організації між собою, а також з міською владою, і це найбільший наш здобуток за останні п’ять років.

Форум проходив у формі панельних дискусій, під час яких обговорювалися місцева демократія, медична реформа, дорожня карта реформ Кропивницького, громадська активність в районах та малих містах.

Панельну дискусію про місцеву демократію розпочав Андрій Табалов. Очільник депутатського корпусу відзначив, що у рейтингу прозорості 100 міст України за 2018 рік, розроблений аналітиками Transparency International Україна та Інституту Політичної Освіти у рамках проекту «Розбудова прозорості у містах України», Кропивницький знаходиться на дев’ятому місці.

- Найпрозорішою сферою в міській раді обласному центрі є доступність та участь. Це означає, що громадськість може бути присутньою на засіданнях депутатських комісій ради без обов’язкового дозволу депутатів. Проекти рішень міськради і порядок денний сесій оприлюднюються завчасно. Громадськість може впливати на те, як витрачається бюджет. Окрім того, існує можливість подати електронний запит або звернення, - наголосив у своєму виступі Андрій Табалов. – Цього року, 31 січня, на сесії міської ради було затверджено Статут територіальної громади міста Кропивницького, який унормовує взаємовідносини влади і громади на цивілізованій основі, з сучасним інструментарієм та підходами. Експерти громадської організації “Український незалежний центр політичних досліджень” зазначали, що розроблений проект Статуту враховує рекомендації щодо покращення стану місцевої демократії, що забезпечить ефективну співпрацю органів місцевого самоврядування і членів територіальної громади та сприятиме збільшенню довіри до органів влади з боку громадян. Його прийняття дозволить увійти Кропивницькому до десятки найбільш демократичних міст.

Андрій Табалов зауважив, що прийняття Статуту, а також наявність таких нормативно-правових актів як Порядок проведення консультацій з громадськістю, Положення про громадський бюджет міста Кропивницького, Порядок розгляду електронних петицій, адресованих міській раді, значно підвищують рейтинг міста Кропивницького у щорічному Індексі демократичності міст.

Секретар міської ради також відзначив, що кропивничани мають можливість долучатися до вирішення питань місцевого значення завдяки інструменту електронної участі – е-консультаціям, що проводяться на новому офіційному е-сервісі у формі електронного опитування, електронної консультації з громадськістю та електронного обговорення нормативно-правових актів. Так, у 2016 році виконавчими органами міської ради було проведено 64 консультації, у 2017 році — 34, у 2018 році — 54 (з них: 6 — в електронній формі, інші — у формі нарад та засідань консультативних чи робочих груп).

Ще одним механізмом комунікації влади та суспільства – є електронні петиції. У 2016 році було зареєстровано 71 електронну петицію, з яких 16 набрали необхідну кількість підписів для їх розгляду. У 2017 і 2018 роках році по 10 електронних петицій набрали необхідну кількість голосів. Всі вони були розглянуті міською радою та її виконавчими органами.

Одним із інструментів прямої демократії Андрій Табалов назвав конкурс “Громадський бюджет”, у якому кропивничани третій рік поспіль активно беруть участь. На сьогодні міська влада реалізувала 54 проекти у різних частинах міста за різноманітними напрямами, зокрема проекти направлені на облаштування місць відпочинку, встановлення спортивних майданчиків, проведення культурних та спортивних заходів.

Завершуючи виступ, Андрій Табалов побажав учасникам форуму активності та конструктиву, і пообіцяв, як представник міської влади, робитиме усе можливе, аби Кропивницький ставав комфортнішим і затишнішим для містян.

 

Усі новини