Герої не вмирають! У Кропивницькому вшанували пам’ять загиблих євромайданівців

П'ятниця, 20 листопада 2020 12:37

Сьогодні, 20 листопада, напередодні Дня Гідності та Свободи, у Кропивницькому покладанням квітів вшанували пам’ять загиблих майданівців.

21 листопада - особливий день для усіх українців. 2004-го року, саме в цей день, почалася Помаранчева революція, а за дев’ять років - Євромайдан. Тоді українці вийшли на мирну акцію протесту проти рішення Кабінету Міністрів щодо призупинення процесу підписання угоди про асоціацію Україною та Євросоюзу. Через намагання тодішньої влади силою розігнати євромайданівців, протести лише посилювались і поширилися у кожному місті та містечку України, перерісши у Революцію Гідності. Осторонь цієї боротьби не залишився і Кропивницький. 

На згадку про події, що ще не встигли стати історією та вшанування подвигу Героїв, які прямо з Майдану йшли на фронт і поклали свої життя заради України, секретар міської ради Андрій Табалов та заступник міського голови Андрій Паливода, поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та до пам’ятної дошки Герою України Віктору Чміленку.

Цього дня перші букети живих квітів лягли  також до нової пам’ятної дошки Володимиру Винниченку, що  тепер прикрашатиме фасад будівлі, де розміщується аварійно-рятувальний загін спецпризначення У ДСНС України в області.

- Не випадково дошку розмістили саме тут, - пояснив історик Юрій Митрофаненко, - Колись тут була Єлисаветградська чоловіча гімназія, де й навчався Володимир Кирилович Винниченко і який собою, своєю діяльністю возвеличив Україну і через багато років повернувся до рідного міста вже у бронзі своєї слави.

На завершення урочистостей, які через карантинні обмеження були небагатолюдними, його учасники проскандували “Слава Україні! Героям Слава!”.

 

Усі новини