Фортеця Святої Єлисавети, як іміджева культурна спадщина Кропивницького

Середа, 21 листопада 2018 17:25

Сьогодні, 21 листопада, у міській раді Кропивницького відбулося засідання круглого столу, головною темою якого стала Фортеця Святої Єлисавети, як іміджева пам’ятка культурної спадщини міста Кропивницький.

У роботі круглого столу взяли участь міський голова Андрій Райкович та начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін, а головними спікерами виступили директор ПП “Археолог” Валентин Собчук і директор ПП “І-Експерт-Сервіс” та керівник Обласної охоронної археологічної експедиції, кандидат історичних наук Микола Тупчієнко. Цікавість до заявленої теми проявили представники громадськості, засобів масової інформації міста та науковці обласного центру.

Як зазначив у вступному слові головний архітектор міста, метою круглого столу є ознайомлення громадськості міста з новим етапом у вивченні та популяризації іміджевої пам'ятки культурної спадщини міста - фортеці Святої Єлисавети. Вадим Мездрін зауважив, що такі масштабні роботи у Кропивницькому проводилися вперше, оскільки досліджувана територія становить майже 90 гектарів. Тепер фортеця має всю облікову документацію: акт технічного стану, паспорт та облікову картку об’єкта культурної спадщини.

У свою чергу, Андрій Райкович відзначив ґрунтовну роботу, проведену управлінням містобудування та архітектури міської ради і групою науковців та фахівців з науково-дослідницького підприємства “Археолог” на виконання прийнятої у лютому поточного року міської Програми паспортизації нерухомих пам’яток культурної спадщини міста Кропивницького на 2018-2020 роки.

Міський голова поінформував учасників круглого столу про фінансове забезпечення з міського бюджету  виготовлення облікової документації однієї із пам'яток національного значення, що входять до Комплексу споруд фортеці Святої Єлисавети - Земляних укріплень. Із міської скарбниці   передбачено фінансування на реалізацію проекту у розмірі  140 тисяч гривень. Це дало можливість вперше в історії цієї фортифікаційної споруди, визначити її межі і назавжди припинити посягання на привабливі земельні ділянки як на території самої фортеці, так і в її охоронній зоні.

Ще однією вагомою підставою для організації круглого столу стало проведення археологічних досліджень, які нещодавно проводились на одній із земельних ділянок пам'ятки Охоронною археологічною службою Інституту археології Національної академії наук України на замовлення Кіровоградської єпархії Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та виконання протоколу наради у голови Кіровоградської обласної державної адміністрації щодо будівництва кафедрального собору УПЦ КП у місті Кропивницькому.

- Я впевнений, і думаю всі учасники круглого столу мають таку ж думку,   що наша Фортеця є унікальною спорудою фортифікації в межах Європи, яку потрібно не тільки вберегти від поглинання містом, подальшої забудови, а й провести відповідні дослідження архівних джерел, археологічні розвідки, технічні обстеження фортечних валів та запланувати ряд першочергових протиаварійних заходів, - зауважив Андрій Райкович. - Я прошу всіх учасників цього заходу бути об'єктивними при висвітленні питань, передбачених на розгляд круглого столу і не надавати їм політичного забарвлення, щоб не провокувати містян на нові конфлікти.

Під час роботи круглого столу фахівці розповіли про хід виготовлення генерального плану фортеці Святої Єлисавети, поділились досвідом використання новітніх технологій у вивченні культурних пам’яток та запропонували визначити Фортецю святої Єлисавети, як потенційну іміджеву пам’ятку культурної спадщини обласного центру. А Микола Тупчієнко акцентував увагу на  археологічних знахідках та дослідженнях фортеці у 1994 та 2018 роках.

Усі гості круглого столу мали можливість  висловити свої думки і пропозиції. За результатами зустрічі міський голова надав доручення управлінню містобудування та архітектури подати виготовлену облікову документацію на пам'ятку національного значення “Земляні укріплення Єлисаветинської фортеці” до Департаменту культури, туризму та культурної спадщини обласної державної адміністрації для погодження та її подальший супровід до Міністерства культури України та продовжити напрацювання Програми з регенерації Фортеці, передбачивши першочергові протиаварійні заходи з укріплення бастіонів фортеці та їх очищення від самосійних насаджень.

Усі новини