ДП «Схід ГЗК» працюватиме на території Кропивницького і щорічно перераховуватиме на його соціальний розвиток 2 мільйона гривень

Вівторок, 20 червня 2017 14:46

Питання надання погодження на гірничий відвід для  ДП «Схід ГЗК» на території Кропивницького стало найрезонанснішим питанням першого засідання дев’ятої сесії міської ради. Для підтримки проекту рішення у Кропивницький прибув потужний десант на чолі з генеральним директором державного концерну «Ядерне паливо» Сергієм Дроботом. На сесії були присутні також т.в.о. генерального директора ДП «Схід ГЗК» Юрій Шмельов, голова первинної профспілкової організації  ДП «Схід ГЗК» Борис Філіпов, головний інженер ДП «Схід ГЗК»  Віктор Пухальський, та директор Інгульської шахти Равіль Агліулін.

У своєму емоційному виступі Борис Філіпов відзначив надзвичайну важливу місію уранодобувного підприємства у забезпеченні енергетичної безпеки України,   звернув увагу, що Інгульська шахта з 31 травня  призупинила роботу і частина робітників змушена відправитися у відпустки та висловив прохання від колективу погодити дозвіл на діяльність шахти під територією обласного центру.

У свою чергу, міський голова Андрій Райкович запевнив, що у Кропивницькому шанують труд шахтарів, а міська рада  повністю розуміє важливість безперебійної діяльності Інгульської шахти.

- І це питання було б вирішене без затримки, якби керівники державного підприємства вчасно розпочали процедуру його підготовки, - наголосив очільник міста. –Міська рада готова вести діалог і домовлятися, але безумовно  стоятиме на сторожі інтересів мешканців міста,   усвідомлюючи необхідність захищати населення від негативного впливу діяльності шахти.

Міський голова підтвердив, що майже двомісячні перемовини  нарешті завершені успішно і три сторони: міська рада, ДП «Схід ГЗК» та ДК «Ядерне паливо» готові підписати спільно напрацьований Маніфест про співпрацю і партнерство.

Меморандум на правах соціального партнерства передбачає, що всі його підписанти активно долучаться до розробки і впровадження державної цільової програми захисту населення Кропивницького від шкідливих впливів опромінення та сейсмологічного впливу уранодобувного підприємства, відзначив Андрій Райкович. Крім того, важливим залишається той факт, що ДП «Схід ГЗК» бере на себе зобов’язання впроваджувати необхідні заходи безпеки працівників шахти та захисту навколишнього природного середовища. Окремо підприємство щорічно перераховуватиме до міського бюджету 2 мільйони гривень на соціальний розвиток Кропивницького.

Під час обговорення питання у сесійній  депутат Тетяна Волкожа від імені депутатської групи «Рідний край» закликала своїх колег підтримати рішення про погодження відводу лише після укладення угоди про соціальне партнерство. А депутат Андрій Кролевець запропонував керівництву підприємства стати на податковий облік у Кропивницькому, щоб податкові надходження  - а це близько 80 мільйонів гривень залишалися в обласному центрі.

Наведені аргументи виявилися переконливими і міська рада підтримала запропонований проект рішення. Відтепер, вже у п’ятницю, 23 червня міський голова Андрій Райкович оголосить рішення міської ради на черговому засіданні обласної ради, яка і має надати остаточний дозвіл на діяльність шахти під Кропивницьким.

Андрій Райкович повідомив, що підписання Меморандуму відбудеться сьогодні і оголосив про перерву в роботі дев’ятої сесії. Про дату та час початку другого засідання буде оголошено додатково.

Усі новини