ДП «Кіровоградтепло» тримало звіт перед міською радою Кропивницького: депутатська комісія прискіпливо вивчатиме стан справ на підприємстві

Четвер, 29 березня 2018 18:49

Найбільше кропивницьке теплогенеруюче підприємство ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» звітувало за результатами своєї діяльності під час опалювального сезону 2017/2018 років під час дванадцятої сесії міської ради Кропивницького сьогодні, 29 березня.

За інформацією заступника директора підприємства Євгенії Соколовської, загальна встановлена потужність всіх котелень ДП «Кіровоградтепло» складає 617,828 Гкал/год. Джерелами теплової енергії на підприємстві є 30 газових котелень, в тому числі 27 котелень комунальної власності та 3 власні блочно-модульні котельні. На котельнях підприємства  встановлено 117 котлів, з яких в роботі перебувають 60.  

Підприємство відпускає теплову енергію 609 житловим будинкам  загальною опалювальною площею близько 824,031 тис.м², бюджетним установам  та госпрозрахунковим  організаціям міста, зокрема: 22 дитячим садкам, 15 школам, 19 медичним  закладам, 10 професійним та вищим навчальним закладам. Послугами ДП «Кіровоградтепло» користуються  20180 абонентів. 

- Протягом 2005 – 2017 рр. підприємством було використано на відновлення орендованого обладнання за рахунок нарахованих амортизаційних відрахувань та  власних коштів  близько 37 млн. грн, - відзначила Євгенія Соколовська.

У той же час, за її словами, із 2014 року  ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» працює у надскладному режимі, який  пов'язаний з дією окремих законодавчих та  нормативно-правових  актів, особливостями взаємодії з фінансовими інституціями держави.

Зокрема, всі кошти, які спрямовуються споживачами підприємства в якості оплати за надані послуги теплопостачання, перераховуються виключно на банківські рахунки ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» зі спеціальним режимом використання. І одразу ці кошти, відповідно до нормативів, встановлених НКРЕКП, в безспірному порядку спрямовуються уповноваженим банком на рахунки газопостачальних компаній. При цьому на підприємстві залишається в середньому не більше 11% обігових коштів на користь ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», які спрямовуються першочергово на виплату заробітної плати, сплату податків, зборів, обов’язкових платежів, оплату інших спожитих ресурсів, зокрема електроенергію, водопостачання та водовідведення, проведення аварійних та поточних ремонтних робіт, ведення господарської діяльності підприємства.

Органами Державної виконавчої служби України було накладено арешти на всі розрахункові рахунки підприємства для примусового стягнення заборгованості за спожитий природний газ на користь газопостачальних компаній. Виникнення заборгованості ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» за спожитий природний газ зумовлено, перш за все, економічною необґрунтованістю тарифу підприємства на послуги з теплопостачання та несвоєчасністю відшкодування відповідної різниці в тарифах з державного бюджету, а звідси і неможливість належним чином розраховуватись за використаний природний газ. На момент накладення органами ДВС арештів на рахунки підприємства рахувалась заборгованість перед ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» з різниці в тарифах для населення та бюджетних організацій за 2011-2015 роки у сумі 34 310,4 тис. грн.

Зупинення виконавчих проваджень про стягнення з підприємства заборгованості за спожитий природний газ стало можливим лише з червня 2017 року. ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» було включено до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії.

На початок опалювального сезону 2017/2018 р. заборгованість підприємства за спожитий природний газ, послуги його транспортування та розподілу становила 146 360,46 тис. грн., з них:

  • НАК «Нафтогаз України» - 139 321,6 тис. грн.;
  • ВАТ «Кіровоградгаз» - 7 014,71 тис. грн.;
  • Укртрансгаз ПАТ філія ОГСУ - 24,15 тис. грн.

При цьому дебіторська заборгованість різних категорій споживачів за спожиту теплову енергію станом на 1 жовтня 2017 року становила 164 861,52 тис. грн.

- Для отримання номінацій на поставку природного газу у жовтні 2017 року ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» необхідно було виконати наступні обов’язкові та альтернативні вимоги, - підкреслила Євгенія Соколовська. - А саме: укласти з НАК «Нафтогаз України» договору постачання природного газу; досягти 90% розрахунків з НАК «Нафтогаз України» або укласти з НАК «Нафтогаз України» договір реструктуризації заборгованості з наданням фінансових гарантій його виконання.

До початку опалювального сезону 2017/2018 р. підприємством було укладено всі необхідні договори на постачання, транспортування та розподіл природного газу.

У зв’язку з відсутністю відшкодування з державного бюджету субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах протягом останніх років, низьким рівнем розрахунків споживачів  за послуги теплопостачання, перед початком опалювального сезону 2017/2018 рр. ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» досягнуло лише 80% рівня розрахунків за спожитий природний газ, тому протягом жовтня – грудня 2017 року у підприємства були відсутні номінації на споживання природного газу.

Для отримання номінацій на поставку природного газ та реструктуризації заборгованості  за спожитий природний газ минулих років, відповідно до  вимог  діючого законодавства, потрібна була  фінансова гарантія виключно банківської установи, що потребувало певного  часового періоду.

ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» увійшло в опалювальний сезон  2017/2018 року із 100% готовністю об’єктів теплового господарства. Подачу тепла до окремих соціальних закладів підприємство розпочало вже з 5 жовтня 2017 року, а житловий фонд  та міські організації почали  отримувати теплоносій з  24 жовтня 2017 року.

- Під час проходження опалювального сезону 2017-2018 років на теплових мережах, термін експлуатації яких перевищує 30 років, ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА»виникло 97 аварійних ситуацій, усунення якихпідприємство проводило у найкоротші терміни, - звернула увагу Євгенія Соколовська. - У такій ситуації підприємство змушене щорічно, при нормативі раз на 5 років, на початку кожного опалювального сезону проводити додаткові налагоджувальні роботи

Станом на 1 березня 2018 року заборгованість за отриманий природний газ, послуги транспортування та розподілу становила 264 077,18 тис. грн.:

  • НАК «Нафтогаз України» - 258 687,55 тис. грн.;
  • ВАТ «Кіровоградгаз» - 4 511,22 тис. грн.;
  • Укртрансгаз ПАТ філія ОГСУ - 878,42 тис. грн.

При цьому дебіторська заборгованість за надані послуги теплопостачання станом на 1 березня 2018 року становила 257 526,03 тис. грн.:

  • населення - 65 867,60 тис. грн.;
  • пільги та субсидії - 35 043,9 тис. грн.;
  • бюджетні установи  - 19900,00 тис. грн.;
  • інші споживачі - 2 321,90 тис. грн.;
  • різниця в тарифах для населення - 100 134,39 тис. грн.;
  • різниця в тарифах для бюджетних установ - 34 258,24 тис. грн.

               Різниця між кредиторською та дебіторською заборгованістю станом на 1 березня 2018 року у сумі 6 551,15 тис. грн. безпосередньо пов'язана із стягненням з підприємства в примусовому порядку органами ДВС коштів на сплату штрафних санкцій, судових витрат, виконавчого збору, які не входять до структури тарифів на теплову енергію, а тому підприємство не має джерел відшкодування.

Питання своєчасних розрахунків за послуги розподілу природного газу з ВАТ «Кіровоградгаз» знаходиться на постійному контролі у керівництва підприємства та міста:  тому поточна заборгованість щомісячно 100% сплачується до кінця розрахункового місяця.

Станом на 22 березня 2018 року залишок заборгованості перед ВАТ «Кіровоградгаз» погашений  у повному обсязі на загальну суму 2 426 531,35 грн. 

Євгенія Соколовська також акцентувала увагу на значній підтримці фінансово-економічного стану підприємства від  міського голови, виконавчого комітету та депутатів міської ради 7 скликання  Кропивницького.

- Команда управлінців на чолі з Андрієм Райковичем  була першою за останні роки, представники якої глибоко і всебічно вивчили ситуацію із системою теплопостачання міста, здійснили  значний обсяг роботи по дотриманню органами виконавчої влади положень та нормативних актів у сфері ЖКГ,  по налагодженню плідної співпраці підприємств житлово-комунального сектору міста, стабілізації  фінансового стану теплопостачальних підприємств, - наголосила заступник директора. - Депутатами міської ради було розглянуто ряд питань та прийнято відповідні рішення щодо зменшення ставки орендної плати з 6% до 0,5%,  щодо оформлення  розстрочення сплати  заборгованої за минулі роки орендної плати по рішенням суду та щодо своєчасного прийняття рішення про встановлення підприємству обґрунтованих тарифів на теплову енергію для всіх категорій споживачів та послуги з централізованого опалення для населення.

Євгенія Соколовська висловила переконання, що ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» виконує свої зобов’язання належним чином: своєчасно сплачується поточна плата за оренду ЦМК, у визначені терміни погашається реструктуризована заборгованість по орендній платі: на даний час проавансована оплата за оренду ЦМК за 2 квартал 2018 року.

У свою чергу. заступник міського голови Олександр Мосін поінформував депутатський корпус про результати перевірки стану орендованого підприємствам майна, здійсненого спеціалістами управління комунальної власності міської ради.

- Комісія встановила, що об’єкти цілісного майнового комплексу, які перебувають в оренді ДП «Кіровоградтепло», потребують більшої уваги, особливо це стосується будівель і законсервованих  котелень, - повідомив Олександр Мосін. – Якщо котлове, насосне  обладнання належним чином підтримується у робочому стані, то в приміщеннях обсипалася штукатурка, вибиті вікна, протікають дахи. Крім того, на підприємстві не працює система підготовки теплоносія, хоча кошти на закупівлю коагулянта регулярно списуються.

Обговорення звіту ДП «Кіровоградтепло» проходило в емоційній обстановці – депутати мали розбіжні думки щодо результатів господарювання підприємства. Так Олександр Цертій,  Роман Розгачов у своїх виступах наполягали на низькій якості послуг тепловиків, великій кількості втрат тепла, занедбаності орендованого майна, відсутності у керівництва підприємства чіткого плану технічної  модернізації, користуванні найвищими тарифами в Кропивницькому при максимальних пільгових преференціях з боку міської влади. Логічним у контексті було і запитання, чи не планує керівництво ДП «Кіровоградтепло» добровільно відмовитися від оренди?

На думку депутата Михайла Бєжана, ДП «Кіровоградтепло», хоч і працює не ідеально, але ж і не потребує додаткових інвестицій з міського бюджету.

- ДП «Кіровоградтепло» є насправді головний біль для міської влади, але біль без фінансових затрат з міської скарбниці, - відзначив секретар міської ради Андрій Табалов. – В даному випадку ми могли б радикально ставити питання співпраці з ним, якби бачили велику чергу потенційних орендарів, готових працювати на  цьому обладнанні. У даному випадку, міська рада має проявити виваженість і послідовність у своїх діях. Спочатку необхідно вивчити і детально проаналізувати ситуацію на підприємстві, а потім  приймати рішення.

Секретаря міської ради підтримав і міський голова Андрій Райкович. Він запропонував керівництву ДП «Кіровоградтепло» взяти до уваги усі зауваження, претензії, критику, які прозвучали у сесійній залі, вкласти їх у новітню програму модернізації підприємства і надати міській раді конкретний план дій з реалізації такої програми.

А сьогодні депутати зійшлися на тому, щоб взяти звіт  до відома і утворити спеціальну депутатську комісію, яка за представництва усіх фракцій прискіпливо вивчить стан справ і визначить перспективи подальшої співпраці з ДП «Кіровоградтепло» перед початком нового опалювального сезону. 

Усі новини