Доступно про актуальне: як сплачувати за спожиту електроенергію по-новому

Вівторок, 21 травня 2019 12:52

У лютому 2019 року українці отримали нові платіжки за спожиту електроенергію. Змінився постачальник електроенергії, а отже, й реквізити оплати послуги. У чому полягає реформа і як тепер оплатити послуги електропостачання?

Що змінилося?

Цього року в Україні реформували такі установи, як обленерго, які раніше надавали послугу й формували платіжки за світло. Відтепер в регіонах працюють дві компанії: одна розподіляє електроенергію, друга — безпосередньо постачає її населенню.

Аби й надалі користуватися електроенергією, українці повинні оформити угоду з компанією-оператором розподільної системи (договір про розподіл електроенергії) та обраним постачальником електрики або універсальних послуг (договір про постачання електричної енергії).

Для укладення угоди передбачена спрощена процедура. Споживачеві не потрібно особисто заповнювати й нести до енергетичної компанії бланки заяв. Достатньо продовжувати споживати електричну енергію та регулярно оплачувати квитанції, що вже розцінюється, як згода з умовами публічного договору й підключає споживача до послуг обох компаній.

Хто тепер постачає електроенергію в Кропивницькому?

Після реформи вартість електроенергії не змінилася — змінилися лише реквізити постачальника. Раніше жителям Кропивницького електричну енергію постачало Кіровоградобленерго, за яким тепер збереглася лише функція розподілу та обслуговування електромереж.

Від 01 січня 2019 року електроенергію до будинків містян постачає Кіровоградська обласна енергетична компанія (КОЕК) — єдиний постачальник універсальних послуг на території Кіровоградської області. Її реквізити і вказані в лютневих та пізніших квитанціях за світло.

Як тепер оплачувати використану електроенергію

Заплатити за електропостачання можна різними способами: на пошті, в банку або ощадкасі. Але найкомфортніше оплачувати електроенергію через інтернет. Платіжні системи, що працюють в онлайн-режимі, наприклад EasyPay.ua, дозволяють швидко, без проблем і з мінімальною комісією оплатити будь-яку комунальну послугу. Для цього достатньо зайти на сайт під своїм логіном і паролем, обрати відповідну послугу з каталогу, правильно ввести реквізити з квитанції й натиснути «Сплатити». Обробка транзакції зазвичай триває від 15 хвилин до 3 робочих днів.

Серед переваг оплати через інтернет:

висока швидкість переказу;
комфортний інтерфейс;
надійний захист персональних даних;
можливість оплати карткою будь-якого банку України й віртуальним гаманцем;
цілодобовий доступ до системи.

Платити в онлайн-режимі можна з будь-якої точки світу й за будь-якого споживача, якщо відомі реквізити. Але врахуйте, що тепер, щоб правильно заплатити за електрику через онлайнові платіжні системи, потрібно вводити в платіжну форму нові дані постачальника з квитанції.

 

Усі новини