Допомога вимушеним переселенцям – у центрі уваги депутатського корпусу Кропивницької міської ради

Середа, 7 вересня 2022 16:58

Сьогодні, 07 вересня, під головуванням секретаря Кропивницької міської ради Олега Колюки відбувся традиційний День депутата, присвячений питанням соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб. З ініціативою проведення заходу виступили представниці міжфракційного об’єднання “Рівні можливості”.

До діалогу з депутатами міської ради долучилися заступники міського голови Олександр Мосін, Сергій Колодяжний та Михайло Бєжан.

З роботою департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради у даному напрямку учасників Дня депутата ознайомила його директорка Юлія Вовк. 

- Одним із основних завдань департаменту є облік внутрішньо переміщених осіб, оформлення і видача довідок про взяття їх на облік, прийом заяв та оформлення допомоги на проживання. Нині у нас на обліку перебувають 24 676 ВПО, з них 5 835 дітей і 1 065 осіб з інвалідністю, - повідомила Юлія Вовк. - Ми надаємо 35 різних видів соціальних допомог: найчастіше до нас звертаються за щомісячною допомогою на проживання. Її вже призначено 16 034 отримувачам на суму майже 290 мільйонів гривень.

У рамках соціального проєкту “Прихисток”, який здійснюється під патронатом Президента України Володимира Зеленського і має на меті заохотити українців поділитися своїм житлом зі співгромадянами, які  були вимушені переїхати із зон бойових дій, до департаменту надання адміністративних послуг надійшло 2 504 заяви від 963 містян-власників житла щодо компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб. Всі заяви опрацьовані і нарахована відповідна компенсація.

Тимчасовий прихисток переселенцям надають і міські комунальні заклади соціального спрямування, зокрема, Кропивницький міський соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Кропивницький міський центр обліку та тимчасового перебування бездомних осіб, Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Фортечної районної у місті Кропивницькому ради.

Спільними зусиллями колективів комунальних закладів та фахівців  департаменту соціальної політики створені умови для надання всього спектру соціальних послуг. У співпраці з громадськими організаціями та благодійними фондами надається психологічна, юридична, гуманітарна і домедична допомога. Особлива увага приділяється роботі з дітьми з родин ВПО, внутрішньо переміщеним особам похилого віку та особам з інвалідністю.

Про роль працівників шкіл і дитячих садочків у наданні допомоги вимушеним переселенцям розповіла начальниця  управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко.

- Як тільки стало відомо, що місто прийматиме людей з охоплених війною регіонів, освітяни активно включилися в процес створення належних для цього умов. За дорученням начальника ОВА Андрія Райковича в березні розпочав роботу міський штаб з розселення внутрішньо переміщених осіб. Його розгорнули дуже оперативно, з перших днів була налагоджена співпраця з волонтерами та благодійними організаціями, активно допомагали містяни.  

Нині штаб змінив адресу, але, як і з початку створення, продовжує опікуватися реєстрацією, розселенням, наданням гуманітарної допомоги тощо, - повідомила   посадовиця. 

Внутрішньо переміщених осіб спочатку розселяли переважно по дитячих садочках, нині в Кропивницькому функціонують два соціальні гуртожитки. Чимало зусиль до їх облаштування доклали працівники міської освітньої мережі.

- Наші співгромадяни, які змушені були покинути власні домівки рятуючись від російської агресії, високо оцінили чуйність та привітність кропивничан і зусилля міської влади, - сказала Лариса Костенко, презентуючи депутатам книгу відгуків “Добре слово за добро”, в якій занотовані щирі слова вдячності від людей, котрих прихистив Кропивницький.

Усі новини