До 125-річчя з дня народження професора живопису Олександра Осмьоркіна

П'ятниця, 10 березня 2017 16:08

Поточний, 2017-й, рік для художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна ознаменований відзначенням 125-річного ювілею видатного земляка - художника і педагога Олександра Олександровича Осмьоркіна.

З цієї нагоди музеєм, на виконання розпорядження міського голови від 31 січня 2017 року №8 «Про відзначення 125-річчя від дня народження О.О.Осмьоркіна», заплановано низку заходів: тематичні виставки, мистецтвознавчі читання, художні студії, лекції, екскурсії, творчі зустрічі, різноманітні культурно-просвітницькі акції, які проводитимуться протягом року. І стартував цей мистецький проект відкриттям

тематичних виставок: «Студійні малюнки О.О.Осмьоркіна 1920-х – поч. 1950-х рр.» та «“Вони любили його…” Виставка живописних та графічних творів художників – учнів О.О.Осмьоркіна».

На унікальній виставці «Студійні малюнки О.О.Осмьоркіна 1920-х – поч. 1950-х рр.», яка експонувалася нещодавно, було представлено понад двадцять графічних творів, переданих до музею у свій час вдовою художника Н.Г.Осмьоркіною. Це – малюнки, виконані під час навчального процесу разом зі студентами в індивідуальних майстернях художніх вузів, а також численні ескізи до картин, начерки, замальовки.

Виставка «“Вони любили його…” Живописні та графічні твори художників – учнів О.О.Осмьоркіна», яка експонуватиметься до кінця квітня, представляє понад сорок мистецьких доробків відомих художників радянської доби – випускників майстерні професора живопису О.О.Осмьоркіна в Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури ім. І.Ю.Рєпіна та Московському художньому інституті ім. В.І.Сурікова, серед яких такі знакові імена, як: народний художник СРСР О.О.Моісеєнко, заслужені художники Росії А.Ю.Нікіч, Г.О.Савінов та М.П.Кончаловський, заслужений художник Вірменії Є.А.Асламазян та багато інших. Цю рідкісну колекцію портретів, пейзажів та натюрмортів 1930-х – початку 1990-х рр., які були подаровані особисто авторами музею свого вчителя, зібрав і передав Російський фонд культури у 1994 році напередодні відкриття художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна.

Досить символічно, що першими відвідувачами презентованих виставок стали студенти художньо-графічного відділення мистецького факультету державного педагогічного університету ім. В.Винниченка, які з неймовірним захопленням знайомилися з раритетною збіркою картин, відчуваючи атмосферу того часу та насолоджуючись прекрасними творами школи живопису, до створення якої долучився і наш земляк – художник і педагог Олександр Олександрович Осмьоркін.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини