Децентралізація: майбутнє у системі теплопостачання Кропивницького

Середа, 16 жовтня 2019 18:17

Майбутнє у сфері теплопостачання Кропивницького пов’язане із її децентралізацією. Немає сьогодні іншого стратегічного шляху розвитку системи подачі тепла до об’єктів соціальної інфраструктури міста, як їх  відокремлення і повна незалежність.

На цьому наголосив міський голова Андрій Райкович під час наради з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 16 жовтня.

На думку очільника міста, централізоване теплопостачання сьогодні – це максимальна ступінь ризику, тож ефективне тепло у місті є процесом постійної боротьби з різного роду обставинами: застарілістю обладнання, зношеністю мереж, розбалансованістю системи, підвищеним енергоспоживанням та високими тарифами.

- Технічні можливості існуючої системи опалення не дають можливості гнучко її експлуатувати, подавати тепло цілеспрямовано на  окремі об’єкти, - відзначив Андрій Райкович. – Для прикладу, сьогодні варто було б підігріти приміщення садочків, але для цього довелося б запускати гігантів – ТЕЦ і Піденно-Західну котельню. Централізоване теплопостачання не дає технічної можливості це зробити.

Міський голова переконаний, нова схема подачі тепла  має відповідати сучасним реаліям Кропивницького. Тож  всю увагу розробників нової системи варто зорієнтувати на першочерговій децентралізації комунального блоку: садочків, шкіл, закладів охорони здоров’я, культури.

 - Це програмні речі, які мають крок за кроком втілюватися у життя, - зауважив Андрій Райкович. – Ми повинні зробити заклади соціально-культурної сфери  повністю автономними з точки зору теплопостачання. Маємо кардинально змінити цю ситуацію.

І, оскільки увага міської ради буде прикута в першу чергу до будівництва котелень у комунальному секторі, мешканцям багатоповерхівок варто теж проявити активність і  максимально використати можливості «теплих» кредитів, пільгових державних програм  на тепло модернізацію житлового фонду.  А для цього необхідно оперативно створювати ОСББ, бо  така форма управління житловим фондом дозволить задіяти широкі можливості державної підтримки в облаштуванні систем теплозабезпечення для будинків.

Усі новини