Держпродспоживслужба: якість питної води - турбота про безпеку здоров'я

Понеділок, 14 жовтня 2024 11:56

Питна вода є основою життєдіяльності будь-якого живого організму, забезпечуючи нормальне функціонування всіх органів та систем. Однак важливо пам'ятати, що якість води безпосередньо впливає на здоров'я, наголошують у Кропивницькому районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.  Забруднена вода може стати джерелом інфекційних захворювань та хімічних отруєнь. Однією з найбільш небезпечних речовин у воді є нітрати, які можуть викликати серйозні проблеми, особливо у дітей.

Нітрати здатні спричиняти водно-нітратну метгемоглобінемію – небезпечне захворювання, що призводить до кисневого голодування організму. Крім того, накопичення нітратів може викликати розвиток серцево-судинних захворювань, онкологічних проблем, ураження щитовидної та підшлункової залоз.

Згідно з Державними санітарними нормами, вміст нітратів у питній воді не повинен перевищувати 50 мг/л. Найчастіше забруднення відбувається через недотримання власниками колодязів правил облаштування та утримання джерел водопостачання. Наприклад, вигрібні ями або купи гною, розміщені менше ніж за 20 метрів від колодязів, можуть призвести до забруднення води нітратами.

Тож необхідно щорічно проводити обстеження, ремонт, чистку та дезінфекцію колодязів і каптажів джерел. Лабораторний контроль якості води є обов'язковим після кожного чищення або ремонту.

Додатково територіальні громади області сформували робочі групи, які займаються перевіркою дотримання правил утримання об’єктів питного водопостачання.

Дбаймо про якість питної води та здоров’я наших дітей!

Усі новини