Держпродспоживслужба попереджає: в Україні з'явився небезпечний шкідник

Понеділок, 17 червня 2024 17:20

У 2023 році в Україні вперше були виявлені вогнища небезпечного карантинного шкідника – жовто-бурого мармурового клопа. Запроваджено карантинні режими в Запорізькій та Дніпропетровській областях на територіях, де виявили шкідника.

Зважаючи на територіальну близькість, ймовірні шляхи проникнення та сприятливі біокліматичні умови ризики поширення жовто-бурого мармурового клопа на територію нашої області дуже великі.

Що ж відомо про шкідника розповідає  головна державна фітосанітарна інспекторка Кіровоградської області Тетяна Лапицька.

Жовто-бурий мармуровий клоп здатен завдавати шкоди більш ніж 100 видам рослин. Пошкоджує: плодові, ягідні, горіхоплідні, лісові, декоративні дерева та чагарники, а також різноманітні сільськогосподарські культури. Має азійське походження. Нині поширений в багатьох штатах Америки та в Європі.

За зовнішнім виглядом дорослі особини дуже схожі на місцевих клопів. Найважливішою відмінністю цього шкідника від інших клопів є колір антен: четвертий членик - чорний з білою основою і вершиною, п’ятий - чорний з білою основою. Як і всі клопи, має залози, що виробляють специфічну захисну речовину з неприємним запахом.

Дорослі особини з'являються навесні (кінець квітня - середина травня), спаровуються і відкладають яйця з травня по серпень. З яєць вилуплюються маленькі чорно-червоні німфи, які проходять через п'ять линьок. Імаго починають шукати місця для зимівлі у вересні-жовтні. Зимують масивними скупченнями, ховаючись в тріщинах та щілинах, в сухих приміщеннях, всередині пеньків або трухлявих стовбурів

Основні методи виявлення жовто-бурого мармурового клопа: візуальне обстеження під час весняної появи жуків (травень), пікового зростання популяції (липень і серпень) і коли клопи шукають місця для зимівлі (кінець вересня до листопада) та за допомогою феромонних пасток (травень — жовтень).

Основні шляхи поширення: транспортні засоби та упаковка (тара, ящики для збору і пакування і т.і.), садивний матеріал та зрізи квітів чи гілок, свіжі овочі та фрукти, а також інші рослини та матеріали з місць поширення клопа.

У разі підозри присутності жовто-бурого мармурового клопа або для отримання більш детальної інформації з цього питання звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області - м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 303-304, тел. (0522) 32 12 21.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17