Держпродспоживслужба попереджає: в Україні зафіксовані випадки африканської чуми свиней

Середа, 3 липня 2024 12:05

Останнім часом в Україні склалася досить загрозлива епізоотична ситуація щодо поширення африканської чуми свиней.  Як повідомили в Кропивницькому районному управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, в останню декаду червня поточного року непоодинокі випадки спалахів АЧС були зареєстровані в п’яти областях країни: Волинській, Житомирській, Київській, Полтавській, Чернівецькій.

Кропивницьке районне управління наполягає на безумовному виконанні та дотриманні профілактичних заходів у підсобних господарствах громадян та на свинофермах господарств усіх форм власності, які утримують свиней, а саме:

  • заборона доступу осіб і транспорту, не пов’язаних з обслуговуванням тварин;
  • термічна обробка кормів;
  • заборона згодовування свиням харчових відходів;
  • заборона вигульного утримання свиней;
  • використання спецодягу та спецвзуття виключно на території ферми (приміщення) та його періодична обробка і централізоване прання;
  • переміщення (перегрупування) тварин з відома ветеринарного спеціаліста та за
    умови наявності ветеринарних документів;
  • заборона купівлі свиней без ветеринарних документів, які підтверджують епізоотичне благополуччя території їх походження;
  • обов’язкова ідентифікація тварин при їх переміщенні;
  • обов’язкове дотримання вимог щодо карантинування тварин;
  • обов’язкова дезінфекція транспорту для перевезення тварин.

Африканська чума свиней (Pestis africana suum, хвороба Монтгомері) - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Вакцинопрофілактика хвороби відсутня, лікування хворої на АЧС тварини – заборонене.

Збудник АЧС досить стійкий та передається через корм, пасовища, транспортні засоби, забруднені випорожненнями хворих тварин. Використання для корму незнезаражених харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини (зокрема, гризуни), нашкірні паразити, які контактували з хворими свинями та трупами тварин.

Кропивницьке районне управління закликає громадян, власників свиногосподарств, осіб, які купують тварин для забою з метою продажу продукції з них на ринках, до відповідального відношення до проблеми поширення АЧС та свідомої оцінки ризиків під час поводження з тваринами та/або з продукцією з них.

В разі підозри на захворювання свиней чи їх загибелі потрібно терміново звернутися до спеціалістів державних установ ветеринарної медицини.

Усі новини