Депутатський день у Кропивницькій міській раді присвятили озелененню міста

Четвер, 20 червня 2024 16:36

День депутата/депутатки на тему «Про обговорення питань екології: озеленення, висадження, видалення зелених насаджень на території Кропивницької міської територіальної громади» відбувся у Кропивницькій міській раді сьогодні, 20 червня.

Депутатський день традиційно відкрив секретар міської ради Олег Колюка, закликавши вшанувати пам’ять усіх загиблих захисників та захисниць України хвилиною мовчання.

Про озеленення, висадження, видалення зелених насаджень на території Кропивницької міської територіальної громади депутатам доповів начальник головного управління житлово-комунального управління міської ради Віктор Кухаренко.

Зокрема він повідомив, що відповідно до галузевої програми на озеленення міста в міському бюджеті передбачено 31,5 мільйона гривень.

- Із цих коштів 21,5 мільйона гривень йде на фінансування комунального підприємства “Благоустрій”, яке здійснює утримання зелених насаджень. Крім того, майже на 4,5 мільйона гривень укладено угоду з підприємством, яке пройшло тендерну процедуру і висадило майже пів тисячі зелених насаджень у скверах Анатолія Бузуляка, Чорнобильців, Молодіжному та інших. За ці кошти виконується також видалення аварійних дерев. Ще майже 5 мільйонів передбачено на утримання парку Перемоги, зокрема на видалення аварійних дерев, висадження зелених насаджень, формування крони, - зазначив Віктор Кухаренко. - На міських клумбах цьогоріч уже висаджено майже чотири тисячі одиниць різних квітів, ще стільки ж планується висадити в літньо-осінній період.

Обговорюючи заслухану інформацію, депутати цікавилися системою поливу зелених насаджень, різновидом дерев, кущів і квітів, які висаджують на території міста. Відповідно до цього вносили свої пропозиції. Окремо зупинилися на питанні утримання зелених зон – викосу і вивезення скошеної трави.

- Комунальники щодня планово викошують траву на території Кропивницького, - відзначив заступник міського голови Олександр Мосін. - Працюють косарі і з спеціалізованих комунальних підприємств і від управляючих компаній житлового фонду на прибудинкових територіях. Але сьогодні ми маємо враховувати, що значна частина наших комунальників поміняли мотокоси на автомати і зі зброєю в руках  захищають Україну. У комунальному підприємстві «Благоустрій» із 30 наявних мотокіс на косарів чекають 18. 

Тож для скошення трави у Кропивницькому залучатимуть фізичних осіб, їхню роботу фінасуватимуть із коштів, передбачених на утримання комунальних підприємств. Опрацьовується також придбання сучасної техніки для механічного викошення і вивезення  скошеної трави. Такі механізми будуть ефективними на великих площах газонів – на території «Фортечних Валів», парку Перемоги, Дендропарку тощо.

Другим питанням, яке заслухали депутати, стала презентація програми з озеленення територіальної громади, яку розробив департамент містобудування та земельних ресурсів Кропивницької міської ради за дорученням заступника міського голови Олександра Мосіна та секретаря Кропивницької міської ради Олега Колюки. Представив її директор департаменту Роман Лунгол.

- Система зелених насаджень – один з найважливіших факторів у створенні найкращих екологічних, мікрокліматичних, санітарно-гігієнічних життєвих умов для населення. Вона формує ландшафти, є місцем повсякденного відпочинку населення, покращує природне середовище, є природними біофільтрами повітря, води і ґрунтів. Саме тому необхідні довгострокові комплексні заходи з підбору асортименту, оновлення існуючих насаджень, створення нових об’єктів, зелених зон житлових масивів з використанням стійких видів і форм деревних та чагарникових рослин, - зазначив Роман Лунгол.

Враховуючи, що основними недоліками існуючої системи зелених насаджень є досягнення дерев вікової межі; велика кількість пеньків після видалення дерев, які протягом багатьох років не викорчувалися; нерівність розподілу та мала забезпеченість зеленими насадженнями загального користування та спеціального призначення; недостатнє планування та фінансування у процесі видалення незадовільних та аварійних дерев та  оновлення їх  молодими саджанцями, пропонуються об’єкти для створення та використання зелених насаджень. Зокрема, у лісопарку «Сосновий» на території двох ділянок висадити одну тисячу сосен та ялин. У Гаю Десантників - 400 кущів різних порід. У сквері «Першого Єлисаветградського трамвая» - 20 дерев та 150 кущів. Ще 30 дерев планується висадити на вулиці Вокзальній, 60 — на вулиці Євгена Чикаленка, дві сотні дерев і 300 кущів на проспекті Університетському.

За словами посадовця, програма передбачає також часткове озеленення вулиць зеленими насадженнями стійкими до загазованості та запиленості, породами дерев. Попередньо уже порахували представлений посадковий матеріал, його вартість з висадженням та утриманням протягом весняно-літнього періоду. 

Дані пропозиції враховують посадковий матеріал хвойних, листяних дерев та чагарників розсадників із закритою кореневою системою з Полтавської та Черкаської областей та лісових господарств Кіровоградської області, а також весь наявний посадковий матеріал дерев та кущів КП «Благоустрій».

- Враховуючи вимогу чинного законодавства, яка забороняє на об'єктах благоустрою самовільно створювати, пошкоджувати або знищувати газони, висаджувати та знищувати дерева та кущі, дані пропозиції пройдуть погодження балансоутримувачів комунікаційних мереж водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційної і кабельної електромереж, - підкреслив Роман Лунгол.

Секретар міської ради Олег Колюка відзначив важливість програми із озеленення території громади.

- Вперше у нашому місті розроблена така програма, тож залучаємо до її обговорення громадськість і чекаємо пропозиції від депутатів міської ради, - наголосив Олег Колюка.

Підсумовуючи роботу цього дня, Олег Колюка озвучив доручення депутатів виконавчим органам. Зокрема, департамент містобудування та земельних ресурсів має оприлюднити програму озеленення Кропивницької міської територіальної громади для обговорення.

Комунальному підприємству “Благоустрій” депутати доручили підготувати пропозиції стосовно облаштування системи автоматичного поливу при плануванні нових парків і скверів, управіянню житлово-комунального господарства - зібрати всю інформацію щодо земельних ділянок з невизначеними межами і балансоутримувачами скверів, щоб навести лад у зеленому господарстві міста. Крім того, депутати також доручили КП “Благоустрій” розробити концепції висадження квітів на міських клумбах і встановити причини загибелі сосен та внести пропозиції щодо їх відновлення у лісопарку “Сосновий”.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17