День Української Державності: у музеї Осмьоркіна відкрилася виставка графіки "Stay with Ukraine"

Середа, 27 липня 2022 09:13

До Дня Української Державності художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентував персональну виставку графіки Оксани Самійленко "Stay with Ukraine Разом з Україною".

Оксана Самійленко народилася в нашому місті в родині художника. Закінчила дитячу художню школу. Здобула професію художника. Експонувала свої твори на виставці "Живі картини" в місті Куенка в Еквадорі у 2014 році. Створила серії графіки "Моя Україна" і живопису "Пейзажі Києва та Кропивницького". У 2017-му стала членом Національної Спілки художників України.

Експозицію презентованої виставки складають 35 графічних аркушів, виконаних художницею маркерами у лютому-червні 2022 року під час вимушеної еміграції до Європи після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Оксана Самійленко на початку березня виїхала з Києва, де мешкає останні роки. Побувала в багатьох європейських країнах, які приймали українців, що постраждали від війни. Переїжджаючи з міста до міста – Прага, Будапешт, Відень, Братислава, Карлові Вари,  Дрезден, Мюнхен, Регенсбург, Страсбург, Париж, Барселона – фіксувала в графічних замальовках свою вимушену подорож.

- Війна змінює життя людей. Іноді ми змушені залишити свій дім. За вікном проносяться міста, країни, а душа залишається з Україною. Журба зникає, коли відчуваєш підтримку світу, коли бачиш кольори прапору твоєї країни у одязі людей, у вікнах будинків та на будівлях, як символ єдності, як символ спільної віри у Перемогу. Ставши свідком переломного історичного моменту, я як художник поспішила його відобразити на папері... Stay with Ukraine, – так характеризує свою серію графічних творів Оксана Самійленко.

З відкриттям виставки Оксану Самійленко привітали голова Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост, заслужений журналіст України Василь Бондар, заслужений художник України Андрій Надєждін, викладачка художньої школи Любов Кир’янова, музейні науковці, друзі. Всі, хто завітав на вернісаж, зацікавлено споглядали представлені в залі музею графічні роботи художниці, які є частиною виставки, з експозицією якої в повному обсязі можна ознайомитися на музейному сайті в розділі "Вибрані виставки": http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt192_u.html.

Усі новини