День письменника у Кропивницькому: «Радію кожній миті, кожній днині...»

Понеділок, 6 березня 2023 16:37

До Всесвітнього дня письменника, який відзначається щороку 03 березня, у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого у Кропивницькому відбулася творча зустріч «Радію кожній миті, кожній днині...» з поетесою, прозаїнею, членкинею обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного Тетяною Микитась, авторкою книги «Іду до тебе».

Тетяна Микитась – уродженка села Новопетрівка Маловисківського району Кіровоградської області. Закінчила філологічний факультет Кіровоградського педінституту ім. О.С. Пушкіна. Тетяні пощастило: курс сучасної української літератури студентам викладав Микола Смоленчук – блискучий педагог, яскрава особистість, талановитий прозаїк, член  Спілки письменників України. На той час (1967-1968 рр.) він очолював обласне літоб’єднання «Степ».

Після закінчення вишу наша землячка працювала вчителькою української мови та літератури у Дніпропетровській області та Кіровограді, учителем початкових класів у місті Таллінн (Естонія). Віршувала з юності.

Нині поетичні і прозові твори Тетяни Микитась з’являються на сторінках місцевої, обласної та центральної преси, в інтернет-виданнях.

У 2020 році вийшла перша книга авторки – «Іду до тебе». Збірка складається з трьох розділів, що символізують три дороги, якими поетеса йде життям. Дорога перша – «У часі й просторі» – шлях додому, до себе. Це пам’ять про рідну землю, дитинство, юність, знайомі місця, рідних і близьких людей. Дорога друга – «Крізь війну до миру» – осмислення трагедії війни. У третьому розділі книги – «Мелодія серця» – авторка веде дорогою люблячого серця.    

Події творчого життя героїні на зустрічі проілюстрували слайдами засідань, презентацій «Степу», у яких Тетяна Микитась бере участь з 2018 року. Вона розповіла про свою залюбленість у літературу, відповіла на безліч запитань під час спілкування.  Поетеса декламувала вірші про рідну землю, дитинство, юність, близьких людей.  Болючі рядки, пов’язані з трагічними подіями війни, втратами і розлуками.

Усі новини