Чорнобиль не закінчиться, доки живий хоч один ліквідатор

Понеділок, 16 грудня 2019 18:18

Щорічно, 14 грудня в Україні відзначають День ліквідатора аварії на ЧАЕС. Саме цього дня у 1986 році в Чорнобилі було введено в експлуатацію захисний саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної станції.

Напередодні, у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулась творча зустріч з Андрієм Фоменком – пожежником, полковником служби цивільного захисту, учасником ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Захід розпочався хвилиною мовчання. Присутні вшанували пам’ять тих, хто своїм життям заплатив за подолання наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття. Згадали поетів Леоніда Коцара та Сергія Колесникова, які неодноразово були гостями музею. Смертельне відлуння Чорнобиля наздогнало їх через багато років.

Спілкуючись з учнями та вчителями ЗОШ № 4, Андрій Фоменко поділився спогадами про перебування у Чорнобилі. У 1986 році дев’ятнадцятирічним юнаком він проходив строкову службу. У зоні відчуження перебував разом з ротою за наказом вищого керівництва з серпня по листопад. Гість музею розповів молоді про подвиг пожежників, які першими опинилися на четвертому зруйнованому блоці станції, зазначив, що і в постчорнобильські часи вогнеборці готові реагувати на будь-які надзвичайні ситуації.

Андрій Фоменко відомий також як автор-виконавець, лауреат Всеукраїнських пісенних конкурсів. Його пісні звучать на радіо, телебаченні. У творчому доробку поета, композитора, барда дві поетичні збірки та шість дисків. У співавторстві з Сергієм Колесниковим створив монооперу «Біла палата», яка присвячена пожежникам-побратимам-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

Наприкінці заходу музикант презентував власні пісні. Звучали уривки з моноопери, яка завершується дуже влучними словами: «Чорнобиль не закінчиться для нас, поки живий останній ліквідатор».

Все, про що говорив та співав Андрій Фоменко – не пусті слова, а справжня громадська позиція людини, патріота, який власним життям доводить, як треба любити і захищати Батьківщину.

Усі новини