Червоно – чорне знамено визвольної боротьби підняте: у Кропивницькому шанували Героїв - добровольців

П'ятниця, 12 березня 2021 11:52

Сьогодні, 12 березня, у Кропивницькому відбулися урочистості з нaгоди  Дня українського  добровольця, який  відзначають в Україні  14 березня

Цього дня на площі перед міською радою  вшанували кропивницьких героїв-добровольців, які першими у 2014 році пішли із Кропивницького на Схід захищати свободу і незалежність рідної землі. Тоді в України не було добре оснащеної армії, сучасного озброєння, але були сильні, мужні, хоробрі патріоти, які взяли до рук зброю і пішли стримати російського агресора.

І там, де майоріли синьо-жовтий Державний прапор і червоно-чорний прапор національно-визвольної боротьби, люди відчували захист держави. Там - свої, хоробрі українські воїни. В сучасній українській історії назавжди закарбовані 17-й, 34-й, 42-й батальйони територіальної оборони, які були сформовані на території Кіровоградщини у 2014 році.

Більше 100 добровольців воювали у 17-му батальйоні, 36-у 34-му, 18-у 42-му. 21 доброволець увійшов потім до складу 3-го полку спеціального призначення ім. Святослава Хороброго.

На честь героїв у Кропивницькому урочисто підняли прапор національно-визвольної боротьби. Право його підняти отримали  добровольці - депутат Кропивницької міської ради Віталій Вязовцев і голова громадської організації “Бойове братерство” Олександр Горбачов.  Під славень  3-го полку спецпризначення червоно-чорний стяг патріотів над площею у центрі Кропивницького.

На честь українських Героїв, земляків-добровольців, які віддали життя, захищаючи суверенітет рідної держави, кадети-вихованці ліцею “Сокіл” поклали до місць їхнього поховання  на Рівнянському меморіальному цвинтарі.

- День українського добровольця - це красномовне свідчення, що держава, наш народ глибоко усвідомлюють і цінують вагому роль сотень хоробрих українців, які першими показали приклад, як треба боротися за свою землю, як треба стояти за суверенну державу, - відзначив у своєму вітальному слові секретар міської ради Олег Колюка. -  Сьогодні серед нас не просто добровольці і діючі українські воїни, а ті, хто першими пішли на захист України. За дорученням міського голови Андрія Павловича Райковича, депутатського корпусу, виконавчого комітету вітаю вас із Днем українського добровольця і щиро дякую  за ваші мужність, героїзм, велику відданість народу і державі. Ви стояли за мир і волю. За народ і країну. Кропивничани пишаються вами. Слава хоробрим воїнам! Слава Україні!

Секретар міської ради виконав також почесну місію і за патріотизм та мужність, проявлені під час захисту територіальної цілісності України, активну громадянську позицію та з нагоди Дня українського добровольця оголосив Подяки Кропивницької міської ради та виконавчого комітету учасникам антитерористичної операції:

  • Бенюку Олегу Валерійовичу;
  • Бондаренку Сергію Олександровичу;
  • Жбанову Кирилу Дмитровичу;
  • Вєхтєву Валерію Валерійовичу;
  • Нетюхайлу Павлу Федоровичу;
  • Резніку Федору Петровичу;
  • Хомичу Юрію Костянтиновичу;
  • Хохлову Вадиму Олександровичу.

На честь усіх українських Героїв-захисників рідної землі пролунав Гімн України!

Учасники урочистостей мають можливість ознайомитися з експонатами виставки – інсталяції фронтових артефактів, бойових прапори добровольчих батальйонів та польового спорядження і амуніції учасників АТО, привезених бійцями з фронту.

Усі новини