Бюджет Кропивницької міської громади за 8 місяців виконано на 103,1%

Вівторок, 20 вересня 2022 16:05

Виконання бюджету територіальної громади Кропивницького за 8 місяців стало одним із головних питань порядку денного апаратної наради заступника міського голови Олександра Мосіна з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 20 вересня.

- Незважаючи на складні умови виконання місцевих бюджетів в умовах воєнного стану, за вісім місяців поточного року забезпечено виконання запланованих показників доходів бюджету Кропивницької міської територіальної громади, - відзначила начальниця фінансового управління міської ради Любов Бочкова

За її словами, до бюджету громади надійшло податків і зборів, інших платежів 1, 894 мільярда гривень, або 70,4% до річного плану у тому числі податкових та неподаткових доходів – 1, 562 мільярдів гривень, які складають 82,5% доходів, та офіційних трансфертів - субвенцій з державного та обласного бюджетів у сумі 331,7 мільйона гривень, або 17,5 % від загальних доходів.

- Виконання планових показників по податкових і неподаткових надходженнях забезпечено на 103,1%, темпи росту до відповідного періоду 2021 року у співставних умовах становлять 122,4%, - відзначила Любов Бочкова. - Основні надходження до бюджету Кропивницької міської територіальної громади забезпечили чотири види податків.

Основний бюджетоутворюючий податок - це податок на доходи фізичних осіб, питома вага якого у податкових та неподаткових доходів становить близько 70%: до бюджету громади зараховано 1,093 мільярда гривень ПДФО, або 104,9% до плану на період. Порівняно з відповідним періодом минулого року у співставних умовах досягнуто зростання майже на 28%, при запланованих темпах зростання 15%.

Більше 12 % в обсязі податкових надходжень займає єдиний податок, якого до міського бюджету надійшло 190,0 мільйонів гривень - 121,1 % до плану, та на 22,5 % більше січня-серпня 2021 року.

По платі за землю одержано 103,6 мільйона гривень (питома вага 6,6%), у тому числі земельного податку з юридичних і фізичних осіб - 27,9 мільйона гривень, орендної плати за землю - 75,8 мільйона гривень, чим забезпечено виконання планових показників за період на 101,4%.

Акцизного податку зараховано до бюджету 89,1 мільйона гривень, план виконано на 104,2 %, у тому числі від роздрібної реалізації підакцизних товарів надійшло 78,7 мільйона гривень,  від пального – 10,4 мільйона гривень, що на -20,7 мільйона гривень менше факту відповідного періоду минулого року, у зв’язку з тимчасовим запровадженням на період воєнного стану 0-ї ставки податку.

До цільового фонду розвитку та благоустрою міста залучено 1,5 млн грн, у тому числі плати за розміщення сезонних об’єктів торгівлі – 0,9 млн грн та за користування місцем для розташування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності – 0,6 млн грн. Інші надходження (плата за користування місцем розташування рекламних засобів) надійшли у сумі 1,1 млн грн, недоотримано до плану 0,9 млн грн та порівняно з відповідним періодом минулого року 0,8 млн грн.

- Аналіз щомісячних надходжень від плати за землю свідчить, що завдяки спільній роботі виконавчих органів міської ради та податкових органів вдалося забезпечити позитивну  динаміку, починаючи з червня. Щомісячні надходження плати за землю у червні – серпні  поточного року перевищували 15,0 мільйонів гривень, за рахунок перевиконання планових надходжень по орендній платі, - підкреслила Любов Бочкова. -   Разом з тим не вдалося забезпечити заплановані надходження по земельному податку:  недовиконання становить 4,7 мільйона гривень. Також не  досягнуто зростання  надходжень по платі за землю, порівняно з відповідним періодом минулого року (-3,7 млн грн). Зменшення надходжень по платі за землю пояснюється складним фінансовим становищем підприємств в умовах воєнного стану, що в свою чергу призвело до збільшення податкового боргу, який  станом на 01.09.2022 року становить 68,3 мільйона гривень і, порівняно з початком 2022 року, збільшився на 10,0 мільйонів гривень.

Видатки бюджету Кропивницької міської територіальної громади за звітний період  проведені в сумі 1, 393 мільярда гривень, або 50,1 % річного плану.

По структурі видатків більше половини їхнього обсягу займають бюджетні програми:

у сфері освіти – 847,6 млн грн, або 60,9 %;

охорони здоров’я в-  66,0 млн грн (4,7 %);

культури і туризму – 19,5 млн грн (1,4 %);

фізичної культури і спорту – 16,4 млн грн (1,2 %);

При проведенні видатків значна увага приділяється  соціальному захисту та підтримці населення. За січень-серпень 2022 року з бюджету територіальної громади на соціальний захист та утримання соціальних закладів спрямовано 115,3 мільйона гривень (63,1 % річних планових призначень), що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 14,4 %.

На житлово-комунальне та дорожнє господарство спрямовано 116,3 мільйона гривень (8,4%), з них на: благоустрій міста – 59,9 мільйона гривень, надання фінансової допомоги КП «Теплоенергетик» – 41,1 мільйона гривень, КП «Аварійно-диспетчерська служба» – 8,7 мільйона гривень, на утримання доріг – 3,5 мільйона гривень;

На забезпечення надання транспортних послуг – 39,4 млн грн (2,8 %);

Видатки за рахунок резервного фонду проведені в сумі 3,9 млн грн   (0,3 %), у тому числі для виконання аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у житловому будинку по вул. Космонавта Попова, 24, к.1 у сумі 1,5 млн грн, на аварійно відновлювальні роботи будівель стаціонару № 1 центральної міської лікарні – 296,9 тис. грн, на допомогу для винайму житла для тимчасового проживання відселених громадян з житлового будинку, який постраждав від вибуху газу - 1,4 млн грн та на облаштування сектору для почесних поховань військовослужбовців на території Далекосхідного кладовища  957,0 тис. грн.

В умовах воєнного стану для вирішення питань оборони, цивільного захисту населення та підтримки внутрішньо переміщених осіб акумульовано видатки бюджету громади в сумі 42,5 млн грн. Протягом  восьми місяців 2022 року для цього використано 25,3 млн грн, з них на підтримку внутрішньо переміщених осіб направлено 7,7 млн грн,  на запобігання надзвичайних ситуацій та цивільний захист населення –  1,8 млн грн,  громадський порядок та безпеку – 10,0 млн.  Крім того, з бюджету Кропивницької міської територіальної громади виділено субвенцію державному бюджету для забезпечення поставлених завдань в умовах воєнного стану в сумі 5,8 млн грн.

- Таким чином, за вісім місяців поточного року забезпечено виконання доходів загального фонду бюджету та профінансована повністю потреба у видатках по утриманню бюджетних установ та блок видатків на оборону та безпеку, - підбила підсумок Любов Бочкова.

Усі новини