Бюджет Кропивницького на 2019 рік складатиме майже 2,5 мільярди гривень

Вівторок, 18 грудня 2018 19:00

Одного голосу не вистачило виконавчому комітету міської ради Кропивницького для погодження проекту міського бюджету на 2019 рік. Причиною відсутності консолідованого голосування стала позиція голів районних у місті рад: і Руслан Фросіняк і Олександр Кришко вимагали збільшити у бюджеті наступного року фінансування заробітних плат працівникам виконавчих органів очолюваних ними рад.

За інформацією начальника фінансового управління Любові Бочкової, усі працівники місцевого самоврядування в Кропивницькому поставлені в рівні умови: заробітна плата їм на 2019 рік розраховувалася відповідно до чинного законодавства України. У 2018 році відбулося суттєве підвищення посадових окладів для місцевих посадовців і для зменшення навантаження на бюджет, необхідно було зменшити і розмір премій та надбавок. У міській раді зробили це, відзначила Любов Бочкова, а в районних – проігнорували.

Про те що бюджет підготовлений збалансований відзначив голова постійної депутатської комісії з питань бюджету Ігор Волков.

- Міський бюджет наступного року сформований професійно, - підкреслив Ігор Волков. - Він наглядно демонструє пріоритети, наміри міської влади у соціально – економічному розвитку Кропивницького. Проте ідеальних бюджетів не буває, і у цього є свої ризики. Передусім вони лежать у площині фінансування державних субвенцій міському бюджету.

Щодо ситуації із районними радами, Ігор Волков вважає, що управління соціального захисту населення сьогодні відіграють надзвичайно важливу роль в житті кропивничан, а тому логічним би було об’єднати їх у потужний департамент міської ради.

- Сьогодні я остаточно переконався, що підвищення статусу управлінь соцзахисту і формування на їх основі виконавчого органу міської ради є правильним рішенням, - погодився міський голова Андрій Райкович. – А провалення голосування по міському бюджету свідчить про рівень свідомості тих, хто утримався від прийняття рішення.

Загалом, ресурс бюджету міста на 2019 рік складає 2 мільярди 593,6 мільйонів гривень, повідомила Любов Бочкова. Найбільші видатки плануються в галузі «освіта»: сюди планується направити 933,1 млн.грн, а це майже 36% від загального бюджету.

- На охорону здоров’я передбачаються видатки за напрямками бюджетних програм у сумі 235,9 млн.грн, і це 9%, - звернула увагу членів виконкому головний фінансист міста.. - Культура та фізична культура отримають на фінансування своїх програм 47,0 млн.грн, що складає близько 1,8 млн.грн. На соціальний захист та соціальне забезпечення пропонуються видатки у сумі 101,1 млн.грн., до речі це в 1,4 рази більше, ніж було у поточному році. Видатки на житлово – комунальне господарство прогнозуються в сумі 156,3 млн.грн. На транспорт та дорожнє господарства плануються видатки в сумі 133,0 млн.грн.

Бюджет наступного року надзвичайно напружений, прокоментував ситуацію Андрій Райкович, проте він дає можливість реалізувати всі стратегічні і поточні програми, заплановані на виконання у 2019-му році.

- Майже половина. 46% бюджету, і це фактично всі доходи обласного центру, використовуватиметься на фінансування захищених статей, – підкреслив міський голова. – Також ми очікуємо до півтора мільярда гривень державної субвенції. У наступному році ми плануємо реалізувати низку цікавих проектів у всіх сферах життєдіяльності міста. Це і подальший розвиток міського комунального транспорту, і дорожньої інфраструктури, і модернізація закладів охорони здоров’я, освіти культури, соціального захисту, і будівництво нових спортивних об’єктів.

Незалежно від сьогоднішнього голосування, проект рішення про міський бюджет на 2019 рік буде внесений на розгляд сесії міської ради і доля головного фінансового документу Кропивницького вирішуватиметься у сесійній залі

Усі новини