Бути помітним на дорозі - це відповідальність кожного пішохода

Середа, 16 червня 2021 10:43

У Кропивницькому та області триває безпекова просвітницька кампанія в рамках проєкту Амбасадори безпеки. Про це сьогодні, 16 червня, розповіла директорка ГО  “Агенція сталого розвитку “Хмарочос” Ірина Ткаченко.

Ініціатива "Амбасадори Безпеки" адмініструється ГО “Агенція сталого розвитку “Хмарочос” та впроваджується за підтримки Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP) коштом уряду Канади. Як пояснила Ірина Ткаченко, проєкт “Амбасадори безпеки” має на меті зменшити аварійність на дорогах. Тим важливий проєкт нині, коли кропивницькі школярі розійшлися на літні канікули.

- Через комплексну просвітницьку програму проєкт підвищує безпекову культуру велосипедистів і пішоходів у Кропивницькому та Кіровоградській області. Це включає профілактичні безпекові заходи, навчальні події з community policing за участю поліції, влади і громадськості, а також поширення успішних безпекових практик для їх впровадження у громадах, - наголосила Ірина Ткаченко.

Амбасадори безпеки пояснюють прості правила безпеки дорожнього руху та популяризують їх дотримання, розповідають про силу видимості та навчають дітей і дорослих створювати власний флікер-оберіг. Флі́кери — маленькі значки або наклейки, які відбивають світло в темряві. Вони допомагають побачити пішохода в нічний час.

- Світло, що падає на флікер, відбивається у тому напрямку, звідки воно падає. Тому навіть і тому випадку коли людина рухається, повертається відносно джерела світла, то флікер буде завжди видний. Навіть у дощ, туман ці наклейки не втрачають своїх властивостей, - розповіла Ірина Ткаченко

Флікери можна розмістити на рюкзаку, куртці, руці або джинсах, а також на взутті. При їзді з ближнім світлом відстань, при якій можна помітити пішохода 25—30 метрів, а якщо у людини є флікер, то вона збільшується до 130–140 метрів. Водій авто, який їде в машині з включеним дальнім світлом, може побачити флікер з відстані 400 метрів.

Зробити власний флікер можна завдяки покроковому майстер-класу від Міської централізованої бібліотечної системи міста Кропивницького https://cutt.ly/xv4UYFs Завантажити макети, інструкції та приклади флікерів можна за цим посиланням: https://cutt.ly/jv4Ifnp

Усі новини