Боротьба із гризунами у Кропивницькому повинна мати систематичний характер

Середа, 9 жовтня 2019 11:01

У  зв’язку з випадками появи щурів на території  Кропивницького, головне управління житлово-комунального господарства міської ради спільно з Кропивницьким міським управлінням головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає мешканців бути обережними та вчасно вживати заходи щодо недопущення небезпечних гризунів в оселі приватного сектору та багатоповерхові житлові будинки.

Як повідомили в головному управлінні ЖКГ міської ради, відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», підприємства, установи та організації  зобов’язані забезпечувати своєчасне проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних, інших санітарних і протиепідемічних заходів.

Хатні миші, щури та інші небезпечні гризуни завдають значних збитків у побуті, міському господарстві та є джерелами і переносниками багатьох небезпечних інфекційних хвороб – лептоспірозу, сказу, лейшманіозу, тифу, туляремії тощо.          

Особливо небезпечними у розповсюдженні інфекційних захворювань є щури та миші, оскільки вони найбільше контактують з помешканнями людей, з предметами побуту, продуктами харчування.

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», юридичні особи, незалежно від форми власності, та громадяни забезпечують проведення профілактичних дезінфекційних заходів у житлових, виробничих та інших приміщеннях і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, здійснюють інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів і комах у приміщеннях  чи будівлях і на земельних ділянках.

Як вберегтися від появи мишей та щурів в оселях?   

Вагоме значення мають профілактичні заходи, що полягають, у першу чергу, в постійному забезпеченні чистоти в помешканнях, підвалах, технічних поверхах, сходинкових клітинах та на прибудинкових територіях. Бажано застосовувати усілякі технічні засоби з метою створення перешкод на шляху доступу гризунів до приміщень. Це, передусім, встановлення решіток на вентиляційні канали, люки, закриття щілин та отворів тощо.

Боротьба з гризунами в житлових будинках повинна здійснюватися за принципом систематичної дератизації.  Також необхідно підтримувати належний санітарний стан контейнерних майданчиків, не допускаючи накопичення сміття, особливо решток харчових продуктів, що є кормовою базою для мишей та щурів.

Усі новини