«Бо я – українець»: у Кропивницькому презентували виставку, присвячену 140-річчю Володимира Винниченка

Середа, 29 липня 2020 15:54

У Кропивницькому міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася презентація виставки «Бо я – українець», присвяченої 140-річчю від дня народження Володимира Винниченка.

Володимир Винниченко – наш земляк, уродженець Єлисаветграда (нині - Кропивницький). В історії літератури, як і в історії національно-державного відродження, він – постать виняткова. Новеліст, романіст, драматург, філософ, публіцист, маляр-художник і з юних років – політичний та громадський діяч. Ним написано понад сотню оповідань, більше 20 п’єс, філософські праці, близько ста живописних робіт. Твори письменника ще до революційних подій 1917 року були перекладені багатьма мовами.

Народився Володимир Винниченко 28 липня 1880 року. Після закінчення народної школи, вступив до Єлисаветградської чоловічої класичної гімназії, з якої був виключений у 1899 році. Згодом успішно склав екстерном іспити у Златопільській гімназії, після чого, у 1900 році став студентом юридичного факультету Київського університету святого Володимира та одним з провідних членів Революційної Української партії.

Життєвий та творчий шлях нашого земляка, численні арешти, вимушену еміграцію, його політичну діяльність ілюструють матеріали з фондів літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого : фото різних років - починаючи з гімназійного періоду і до останніх років життя у Мужені, копії документів, листів,  афіш, які сповіщали про вистави драматурга в українських та світових театрах, газетно-журнальні публікації, присвячені Володимиру Винниченку, його твори, надруковані у 1918, 1928, 1932, 1939 рр. та сучасні видання.

Непроста і суперечлива постать викликає чималий інтерес у багатьох науковців. Відомий письменник-краєзнавець Микола Смоленчук (1927-1993) встановив справжнє місце народження нашого земляка – місто Єлисаветград.

Винниченкознавство займало окрему сторінку у творчій біографії знаного літературознавця, доктора філологічних наук, професора, політика і громадського діяча Володимира Панченка (1954-2019). На виставці представлені праці Володимира Євгеновича, присвячені В. Винниченку.

Учасники презентації мали змогу ознайомитися з працями відомих літературознавців, які досліджували життєпис та творчість знаного письменника і політика, матеріалами  численних наукових конференцій, присвячених Володимиру Кириловичу.

Через обмеження, пов'язані з карантином,  презентація виставки проходила у дещо незвичному форматі. Була запрошена обмежена кількість осіб.

Громадський діяч, кандидат історичних наук, краєзнавець Юрій Митрофаненко розповів про досягнення Винниченка-політика та про його роль у національному відродженні нашої країни. З літературознавчими аспектами творчості Володимира Кириловича присутніх ознайомив викладач кафедри української літератури ЦДПУ ім. Володимира Винниченка, кандидат філологічних наук Олександр Ратушняк.

Про винниченкознавство кінця 1980-х – поч. 1990-х рр. розповів відомий краєзнавець, лауреат журналістської премії ім. В. Винниченка Федір Шепель.

Виступ заступника директора обласного краєзнавчого музею з обліку і збереження музейних предметів Павла Рибалка був присвячений колекції особистих речей письменника, які потрапили до провідного музею області завдяки літературознавцю та громадському діячу Володимиру Панченку.

Учасники заходу зійшлися у думці, що постать Володимира Винниченка є знаковою для нашої держави. А деякі грані його таланту, зокрема філософські праці і художні роботи ще залишаються малодослідженими.

Намагаючись  зрозуміти день нинішній, нам варто знову і знову перечитувати Винниченка. Можливо, деякі відповіді - у творах парадоксального і імпульсивного, непослідовного, але відвертого, чесного з самим собою письменника і політика, українського інтелігента  Володимира Винниченка.

            Усі охочі можуть ознайомитися з віртуальною виставкою на сайті музею за посиланням   http://www.karpenkokarymuseum.kr.ua/kar178_u.html

Усі новини