Бібліотечна планета Кропивницького: читацький тиждень під знаком Тараса Шевченка

Субота, 9 березня 2024 13:25

Сьогодні, 09 березня в Україні і всьому світі відзначають 210 років від дня народження Т. Г. Шевченка. До цієї визначної дати у бібліотеках МЦБС Кропивницького було відбулися  низка цікавих для дітей та дорослих  заходів.

Читачі бібліотеки-філії для дітей №21 - учні 4-го класу Балашівської гімназії, на літературній годині «Іду з дитинства до Тараса» декламували Шевченка. Школярі обирали  найулюбленіші, найвідоміші твори Кобзаря. Виявилося, що найпопулярнішими серед дітей є вірші "Тече вода з-під явора", "Мені 13-й минало", уривки з поеми "Катерина". Учні продемонстрували належні знання і у вікторині про життєвий та творчий шлях Тараса Григоровича, познайомилися з Шевченком- художником. Бібліотекарі розповіли їм маловідомі факти з біографії поета та запропонували дітям прослухати музичні твори на слова поета в виконанні сучасних музичних гуртів.

Цього ж дня працівники бібліотеки-філії завітали до діток у ДНЗ «Вишенька» з розповідями про визначного українця, генія нашого народу – Тараса Григоровича Шевченка. Дати дітям початкові знання про Т. Г. Шевченка – українського поета, навчити малят упізнавати його на портретах, виховувати шанобливе й зацікавлене ставлення до особистості Шевченка та його віршів стало головною метою літературної години «Тарас Шевченко – України син».

У доступній для малят формі - у вигляді казки, бібліотекарка Людмила Чебанова розповіла про життя Кобзаря. Діти познайомилися з деякими картинами, створеними Шевченком, слухали поезії та гортали книжечки з віршами написаними Тарасом Григоровичем для найменшеньких.

Також читачі бібліотеки спільно з учнями Балашівської гімназії розпочали поетичний відео марафон до дня народження Тараса Григоровича Шевченка: "Вінок Шевченкові сплітаємо з віршів».

«Маленьким про великого Тараса» - саме під такою назвою відбулася березнева світлиця в бібліотеці-філії №19 для дітей.

Учасники заходу – вихованці груп №11 та №12 ДНЗ №67 «Дельфін». Вони переглянули фільм «Дітям про Тараса Григоровича Шевченка», познайомилися із сучасними виданнями письменника, грали та розпізнавали за портретами Кобзаря, а також розповідали вірші Шевченка. Під час гри «Шевченкова арт-поезія» малюки за допомогою мнемотаблиць складали віршики. На завершення заходу вони спробували власні сили у  дидактичній грі «Що ми дізналися про Шевченка?».

А у бібліотеці філії №19 відбувся фотокрос «Єднаймо душі словом Кобзаря». Головна умова – на вшанування творчості великого митця та поета, – поділитися своїм фото з улюбленими творами Тараса Шевченка. Читачі різного віку охоче долучилися до кросу, завантажуючи світлини на бібліотечну сторінку в мережі.

У бібліотеці-філії №18 розпочалися Шевченківські голосні читання «Тарас Шевченко – співець людини, волі й України» розпочалися. Діти і дорослі читали поезію Великого Українця, захоплюються милозвучною українською мовою та спілкуються про видатну постать Тараса Григоровича і його творчість і любов до України.

Шевченківські зустрічі "Кобзареве слово вічне" пройшли і в бібліотеці-філії №17. П'ятикласники ліцею «НОВЕНСЬКИЙ» прослухали цікаву інформацію про дитинство та юність Тараса Шевченка, відповідали на питання вікторини, читали його поезію, захоплювалися барвистою українською мовою, якою Тарас Григорович писав свої вірші!

Усі новини