Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі: гасло Всесвітнього дня охорони здоров’я

П'ятниця, 28 квітня 2023 15:58

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці. Міжнародна організація праці (далі — МОП) – це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій – у 2023 році їй виповниться 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці, збереження здоров’я і життя працездатних громадян. Культура охорони праці – це створення чітко сформульованої системи прав, обов’язків та сфер відповідальності, де принцип профілактики має найвищий пріоритет.

За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники, профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

У міжнародний день охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006 від 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві.

Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. За рекомендацією МОП девіз Всесвітнього дня охорони праці 2023 “Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі” (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

- З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну питання безпеки праці набуло нового значення. Тисячі підприємств продовжують функціонувати, незважаючи на додаткові щоденні ризики та випробування. Організувати охорону праці в умовах воєнного стану – надскладне завдання, до виконання якого потрібно підготуватися належним чином, - відзначила начальниця  управління контрольно-перевірочної роботи головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області Світлана Кривенко. - Звертаємо особливу увагу всіх працівників, роботодавців, сьогоднішніх та майбутніх, громадськості й наголошуємо на необхідності пам’ятати, що людське життя – це найвища соціальна цінність, і ніякими обставинами не можна виправдати смерті людини.

Усі новини