Безкоштовне харчування дітей учасників АТО у Кропивницькому збережене

Вівторок, 7 вересня 2021 08:43

Безкоштовне харчування у школах та дошкільних навчальних закладах Кропивницького для дітей учасників АТО та Операції об’єднаних сил  буде збережене до кінця поточного року. У цьому питанні є принципова позиція Кропивницького міського голови Андрія Райковича, який доручив управлінню освіти та фінансовому управлінню міської ради спільно опрацювати фінансове забезпечення можливості надавати таку  пільгу.

Варто відзначити, що держава гарантує безкоштовне харчування в закладах освіти лише для тих  дітей, батьки яких загинули, зникли безвісти, потрапили в полон чи отримали інвалідність під час участі в АТО (ООС) та для  дітей померлих учасників АТО (ООС).

Дітям, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій та безпосередньо брали участь в бойових діях у східних областях України, або ж зараз несуть службу в зоні проведення Операції об’єднаних сил, пільга з харчування надавалася з міського бюджету рішенням міської ради.

- І така ініціатива була запроваджена вперше в Україні саме у Кропивницькому, з ініціативи міського голови Андрія Райковича, - відзначила начальник управління освіти міської ради Лариса Костенко. -  У 2014 році дітей учасників АТО в обласному центрі  було 423 і на те, щоб безкоштовно годувати їх у школах та садочках було використано понад 98 тисяч гривень з міського бюджету. Із  2015 року кількість  таких дітей постійно зростала, відповідно збільшувалися виплати з міського бюджету. Сьогодні їх – 2500. Ціна питання пільг дітям учасників АТО/ООС на чотири місяці 2021 року – 5, 8 мільйона гривень. Всього на забезпечення харчування дітей усіх пільгових категорій (встановлених державою і міською владою) лише до кінця року необхідно близько 16,8 мільйона гривень.

Минулий навчальний рік співпав із декількома хвилями коронавірусу. У цей період міській владі Кропивницького довелося зосередити значні фінансові ресурси міського бюджету на організацію ефективної протидії виклику жорстокої пандемії: будівництво і капітальний ремонт профільних відділень базової протиковідної лікарні, закупівлю таких необхідних апаратів ШВЛ, медикаментів, забезпечення доплат працівникам закладів охорони здоров’я, які були на передньому краї у протистоянні з COVID – 19, організацію виїздів мобільних бригад та пунктів вакцинації.

Та навіть при такому тотальному дефіциті коштів на реалізацію соціальних програм, фінансування безкоштовного харчування дітей – учасників АТО здійснювалося у Кропивницькому безперебійно. Необхідно зауважити, що у багатьох містах України місцевим владам через фінансову скруту довелося взагалі припинити чи суттєво скоротити пільги для школярів і вихованців дитячих садочків. За моніторингом управління освіти міської ради, в Івано – Франківську, Ужгороді батькам доводиться сплачувати 100% вартості харчування, у Житомирі, Сумах, Чернігові, Миколаєві – оплата здійснюється 50/50.

- Не зважаючи на те, що бюджет вкрай напружений, карантин дається взнаки і адекватної фінансової підтримки з інших джерел місто, на жаль, не має, я дав завдання відповідним службам вивчити всі можливі шляхи економії фінансового ресурсу, щоб і надалі передбачити певний відсоток коштів на забезпечення безкоштовним харчуванням дітей пільгових категорій, - прокоментував Андрій Райкович.

Усі новини