«Архітектура Якова Паученка» : Радіодень в музеї Осмьоркіна

Четвер, 1 квітня 2021 11:44

Цікавий спільний творчий спецпроєкт, присвячений 155-річчю з дня народження талановитого єлисаветградського зодчого Якова Паученка, підготували науковці міських музеїв та працівники телеканалу UA:КРОПИВНИЦЬКИЙ.

Виїзна студія телеканалу працювала в стильному інтер’єрі центрального залу художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна. Ведуча журналістка Наталія Сметанко та спікери - провідний науковий співробітник музею, фаховий мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін і головний зберігач фондів музею музичної культури імені  Кароля Шимановського, відомий краєзнавець, екскурсовод Спілки екскурсоводів «Екскурс-Інфо» Олена Классова вели цікаву розмову на тему: «Унікальний архітектурний спадок Якова Паученка як бренд Кропивницького».

- Історія малої Батьківщини - рідного міста або села, це не лише люди та події. Це також будівлі - пам’ятки архітектури. Старовинні житлові будинки, лікувальні заклади, фінансові споруди, що нині є окрасою історичного центру Кропивницького, його візитівкою. Кожна подібна споруда - єдина у своєму роді, особлива. За цими шедеврами зодчества - історія міста, культурного та мистецького розвитку, талановитих людей, на яких завжди був багатий Єлисаветград – Кіровоград – Кропивницький. Створений Яковом Паученком архітектурний ансамбль історичного центру Кропивницького -  лікарня Святої Анни (міська лікарня №2), лікувальня Гольденберга (Центральна міська лікарня), лікувальня Вайсенберга (департамент охорони здоров’я ОДА), будинок Мейтуса (музична школа №1 імені Генріха Нейгауза), міжнародний кредитний банк (ресторан «Prima»), гостинний двір (управління СБУ), театр «Ілюзія» (школа мистецтв) - сьогодні можна назвати туристичним брендом Кропивницького, - саме такими словами розпочала зустріч редакторка UA: Українське радіо Кропивницький Наталія Сметанко.

Мистецтвознавець Андрій Надєждін розповів про особливості архітектурного почерку Якова Паученка та продемонстрував унікальні фотокартки з фондів музею будівель, зведених за його проєктами в нашому місті: «Яків Паученко був першим, хто дав уроки художньої архітектури в місті.  Саме він привіз цю ідею з училища живопису, ваянія і зодчества, і починаючи зі свого будинку її розвивав. Нині споглядаючи його споруди,  складається враження, що архітектор відчуває рух ландшафту, його структуру не лише окремо в одній місцині, але й цілісно, охоплюючи весь простір міста. З легкістю граючись геометрією орнаментальних схем, фактично не використовуючи прямих цитувань, він змушує цеглу звучати ритмами історії. Не можна оминути в творчості Якова Паученка і особливу ноту українського звучання, яка знаходить свій вираз у камерних розмірах будівель, пропорціональних співвідношеннях кімнат, майстерних поєднаннях давньоруських та барокових мотивів, орнаментальних композиціях інтер’єрів».

А досвідчений екскурсовод Олена Классова поділилася своїми спостереженнями про те, які архітектурні пам’ятки історичного центру міста викликають найбільшу зацікавленість у туристів: «У міста є багато родзинок - театр, парки, урбаністична скульптура. Архітектурні шедеври Паученка цікаві і самі по собі, і як об’єкти, у яких розташовані музеї. До 265-річчя міста міське управління культури і туризму видало довідник «1-2-3 дні у Кропивницькому» для того, щоб туристам було легко орієнтуватись в місті без екскурсовода».

Про все це можна побачити і почути в програмі Радіодень «Архітектура Якова Паученка», яка транслювалася 30 березня на телеканалі та в ефірі UA: Українське радіо Кропивницький https://kr.suspilne.media/episode/39714

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13